marți

16 iulie, 2024

27 septembrie, 2023

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2023 şi în 2024, potrivit unui raport publicat miercuri de instituţia financiară internaţională.

Conform celor mai recente prognoze ale BERD, PIB-ul României ar urma să înregistreze un avans de 1,8% în acest an, după ce prognoza din mai indica o expansiune de 2,5% în 2023. Creşterea ar urma să accelereze la 3,2% anul viitor, faţă de un nivel de 3,5% estimat în luna mai, se arată în raport.

În Europa emergentă, încetinirea reflectă prețurile ridicate la energie, inflația persistentă (în medie 9,7% în regiunile berd în iulie 2023) și creșterea lentă din Europa avansată.


În urmă cu câteva luni, și Fondul Monetar Internaţional a revizuit semnificativ în sens negativ estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,1% cât estima în toamnă, la 2,4%.

În plan intern, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) și-a menținut în vară previziunea de creștere economică pentru anul 2023 la 2,8%, cât estima şi în varianta de primăvară.

Tot în august, Consiliului de Administrație al BNR estima o decelerare a avansului economiei în partea a doua a anului, ceea ce va duce probabil la ratarea țintei de creștere de 2,8% prognozată pentru 2023.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: