vineri

29 martie, 2024

16 martie, 2023

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat joi dobânzile din zona euro cu 50 de puncte de bază.

”Preocupările privind stabilitatea prețurilor au învins în mod clar orice îngrijorare privind stabilitatea financiară – cel puțin pentru moment”, notează economiștii ING Bank, într-o notă transmisă investitorilor.

Odată cu cele mai recente evoluții ale pieței financiare, au început să apară îndoieli cu privire la faptul că BCE își va continua ciclul de înăsprire a dobânzilor. Acesta poate genera pierderi semnificative pentru băncile cu expuneri mari pe titluri guvernamentale, în contextul în care randamentele portofoliului rămân tot mai în urma randamentelor actuale.


”De la criza financiară din 2007 și 2008, piețele financiare s-au obișnuit cu ideea că băncile centrale vor juca întotdeauna rolul creditorului de ultimă instanță”, notează specialiștii ING.

Cu toate acestea, situația actuală diferă mult deoarece banca centrală a zonei euro se confruntă acum cu o inflație record. ”BCE nu se poate întoarce pur și simplu la rolul său de pompier, deoarece trebuie să lupte împotriva inflației”, arată sursa citată.

”Nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni că cea mai agresivă înăsprire a politicii monetare de la începutul zonei euro în 1999 a avut și va avea efecte adverse. Ultimele zile au fost un semn de trezire că următorii pași în combaterea inflației vor fi mult mai grei decât pașii făcuți până acum”, mai scriu specialiștii băncii olandeze.

Prima frază a comunicatului BCE, „se preconizează că inflația va rămâne prea mare pentru prea mult timp” – clarifică prioritățile factorilor de decizie, cred și specialiștii capital Economics.


Potrivit proiecțiilor, atât inflația de bază cât și inflația generală se vor situa peste ținta BCE de 2% până în 2025.

”Băncile și investitorii ar putea fi dezamăgiți de faptul că BCE nu a anunțat nimic explicit pentru a înlătura îngrijorările cu privire la problemele de lichiditate din sectorul bancar, mai ales că aproximativ 550 de miliarde de euro din TLTRO existente (împrumuturi preferențiale acordate de BCE, n.r.) urmează să ajungă la scadență în iunie”, notează ei într-un raport transmis clienților.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: