joi

23 mai, 2024

2 februarie, 2023

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază și a făcut un cvasi-anunț privind o nouă creștere de 50 de puncte de bază în martie, deschizând ușa fie unei pauze ulterioare, fie unui ritm mai lent în ciclul său de întărire a politicii monetare, consideră economiștii băncii olandeze ING.

BCE a majorat ratele dobânzilor cu 50 de punte de bază, ducând rata depozitelor la 2,5% și rata de refinanțare la 3%.

Totodată, banca centrală a zonei euro a anunțat că va opera o majorare de aceeași amploare și la ședința din martie. BCE a confirmat totodată reducerea portofoliul de active din cadrul Programului de achiziție de active (APP) cu câte 15 miliarde de euro pe lună de la începutul lunii martie și până în iulie.


Cu toate că BCE a demarat mai târziu ciclul de majorare a dobânzilor, traiectoria de acum se prefigurează robustă.

”Și atâta timp cât inflația de bază rămâne încăpățânat de ridicată și prognozele privind inflația de bază rămân peste 2%, BCE va continua să majoreze ratele”, punctează Carsten Brzeski, Global Head of Macro la ING, într-o notă transmisă investitorilor.

El mai precizează totodată că probabilitatea în creștere ca Europa să evite recesiune în prima jumătate a acestui an ”oferă companiilor mai multă putere de stabilire a prețurilor, arătând că anticipațiile privind evoluția prețurilor de vânzare rămân ridicate”.

Mult lăudatul stimulent fiscal din zona euro, care a atenuat temerile de recesiune, este o preocupare suplimentară pentru BCE, deoarece ar putea transforma o problemă a inflației din partea ofertei în inflație pe partea cererii.


”Aceștia sunt doi factori care ar putea extinde presiunile inflaționiste în zona euro, dar la un nivel mai scăzut decât ce vedem în acest moment. În consecință, ne așteptăm ca BCE nu numai să continue creșterea până la sfârșitul primăverii, ci și să mențină ratele dobânzilor ridicate pentru mai mult timp decât au stabilit piețele în prezent”, punctează Brzeski.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: