luni

22 aprilie, 2024

25 octombrie, 2021

Criza economică, corupția, pandemia și incompetența clasei politice constituie cele mai mari amenințări la adresa României, arată ultimul Barometru de securitate Larics.

Barometrul Securității Naționale, ediția octombrie 2021, a fost realizat în cooperare cu Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, și analizează percepțiile românilor în ceea ce privește pandemia, problemele de securitate națională și globală.

Potrivit barometrului, pandemia a accentuat decalajul dintre instituțiile care în mod obișnuit se bucură de foarte mare încredere din partea publicului (Armată, Biserică) și instituțiile politice. Semnificativ în acest sens este faptul că Guvernul, Parlamentul și Președintele României adună cele mai mari procente de ”foarte puțină” și ”puțină” încredere de care se bucură instituțiile românești.

Rezumatul Barometrului Securității Naționale:

  • Uniunea Europeană și NATO beneficiază în continuare de multă încredere în rândul publicului din România, peste media europeană.
  • Cele mai mari amenințări la adresa UE: criza economică, pandemia, migrația din afara UE, neînțelegerile dintre unele țări membre.
  • Cele mai mari amenințări la adresa României: criza economică, corupția, pandemia, incompetența clasei politice.
  • Românii ar prefera să evite situația de a fi puși să aleagă între SUA și UE: 36,6% cred că România ar trebui să fie la fel de apropiată de SUA și UE, 24,5% mai apropiată de UE și doar 10,9% mai apropiată de SUA decât de UE. Un procent semnificativ 27,7% crede însă că România ar trebui să își vadă mai bine de propriile interese decât de aliații/partenerii internaționali – aici este o zonă din care se pot recruta diferite tipuri de scepticism și atitudini antisistem.
  • La Uniunea Europeană românii apreciază în primul rând libertatea de mișcare, investițiile și oportunitățile de locuri de muncă. La Statele Unite se apreciază mai ales investițiile, faptul că sunt cea mai puternică țară din sistemul internațional și că oferă securitate militară aliaților.
  • 49,1% dintre români consideră China o țară cu care nu trebuie să intrăm în conflict, pentru că este puternică și am avut mereu relații bune cu ea. Scoruri mult mai mici obțin variantele este o țară nedemocratică și periculoasă sau este prea departe ca să ne intereseze.
  • Aproape jumătate din publicul nostru crede că este posibil să se ajungă în viitorul apropiat la război între China și SUA.
  • Dacă așa ceva s-ar întâmpla, cei mai mulți români cred că ar trebui fie să rămânem neutri (40,5%), fie să facem și noi ce vor face alți aliați din NATO (42,6%).
  • Aproape 30% dintre români cred că este posibil ca UE să dispară într-un viitor apropiat.
  • Doar un sfert dintre români cred că NATO ar putea deveni pe viitor o alianță mai slabă și mai puțin importantă decât este azi. Cu toate acestea, 47% se tem că, în viitor, occidentalii vor lăsa estul Europei în sfera de influență a Rusiei.
  • 38,5% dintre români consideră că retragerea SUA din Afganistan (august 2021) nu a fost un gest corect față de cei care au sprijinit America acolo în ultimii 20 de ani. 29,2% spun că oricum nu mai avea niciun rost ca armata americană să rămână acolo și 31% că nu au urmărit acest subiect în media.
  • Deși părerile privind cum ar trebui să funcționeze pe viitor UE sau despre relația României cu Bruxelles-ul sunt destul de împărțite, românii rămân pro-europeni convinși.

Sondajul pe baza căruia a rezultat Barometrul de Securitate a fost realizat în perioada 1 – 10 octombrie de Laboratorul pentru Analiza războiului informațional și comunicare strategică (Larics), în parteneriat cu Institutul pentru știinșe politice și relații internaționale al Academiei Române.

Înregistrarea evenimentului de lansare, care a avut loc săptămâna trecută la Biblioteca Academiei Române in prezența lui Nicolae Ciucă, Ministrul Apărării Naționale, Constantin Ionescu, Consilier de Stat în cadrul Departamentului Securităţii Naţionale, Dan Dungaciu, Prof. Univ. Dr., Director ISPRI, Darie Cristea, Conf. Univ. Dr., Director CCSL, poate fi urmărită AICI – LINK.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: