Dacă în august manageri din comerț anticipau o creștere a activității economice în acest sector, așteptările lor s-au temperat în septembrie, singura zona a economiei locale în care mai este anticipată o creștere marginală a activității fiind serviciile, potrivit celui mai recent barometru privind tendințele economice, publicat miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).
Managerii din industria prelucrătoare, construcții și comerț estimează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a activității economice, soldurile conjuncturale fiind de +2%, -4%, respectiv -2%. Doar managerii din servicii se așteaptă la o creștere moderată – sold conjunctural +6%.
La barometru anterior, din august, doar managerii din comerț anticipau creșteri ale activității, soldul conjunctural fiind de +12%.
Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen. Acesta NU trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii. Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.
În ceea ce privește numărul de salariați, angajări sunt anticipate doar în sectorul comerțului cu amănuntul.
Creșteri de prețuri pe linie
Majoritatea managerilor se așteaptă la creșteri generalizate ale prețurilor și în lunile ce urmează.
Pentru prețurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +38%).
În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții se preconizează creștere accentuată a acestora (sold conjunctural +42%).
Managerii societăților comerciale estimează creștere accentuată a prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +46%).
Conform opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de creștere (sold conjunctural +24%).
***