duminică

26 mai, 2024

28 septembrie, 2022

Indicatorul de încredere macroeconomică al Asociației CFA România a crescut în august la 45,6 puncte, în special ca urmare a creșterii componentei de anticipații cu 10,1 puncte, dar se menține la un nivel redus, semn că analiștii anticipează o decelerare a economiei locale.

”Pe fondul datelor macroeconomice pozitive înregistrate în luna august, indicatorul de încredere macroeconomică a înregistrat o creștere semnificativă. Însă atât indicatorul de încredere, cât și componenta sa de anticipații rămân la niveluri reduse, ceea ce este consistent cu anticipații de decelerare a economiei în următoare perioadă. Anticipațiile inflaționiste au înregistrat prima scădere din ultimii doi ani, participanții estimând însă că inflația va rămâne exprimată în două cifre cel puțin în următoarele 12 luni”, a comentat Adrian Codîrlașu, vicepreședinte al Asociației CFR România.

Analiștii CFA și-au ajustat în jos și așteptările privind evoluția ratei inflației, anticipând că aceasta va coborî la circa 10% în următorul an.


În ceea ce privește cursul de schimb leu/ euro, peste 88% din participanții la sondajul CFA anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală. Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de șase luni este de 4,9818 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este de 5,0465 lei/euro. Ambele valori înregistrează o corecție față de exercițiul din iulie.

Deficitul bugetului de stat anticipat de analiști pentru anul 2022 a scăzut ușor. Valoarea medie a anticipații a coborât la 5,9%. De asemenea, a fost ajustată în sus așteptarea privind evoluția creșterii economice, la 4,1% din PIB.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: