cursdeguvernare

marți

15 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Bank of Cyprus vinde activele companiei care deţine Hotelul Marriott

20 august, 2014

Bank of Cyprus vinde către Strabag, pentru 95 de milioane euro, expunerea către Societatea Companiilor Hoteliere Grand, care deţine Hotelului Marriott, reprezentând 35% din acţiunile firmei, o facilitate de credit şi un împrumut subordonat, a anunţat, miercuri banca cipriotă.

Vânzarea activelor se încadrează în strategia băncii de a-şi reduce prezenţa în România şi de a părăsi într-un final piaţa românească.

Detalii ale tranzacţiei

Strabag deţine pachetul majoritar de acţiuni al Societăţii Companiilor Hoteliere Grand, respectiv 64,702% din capital, şi are o prezenţă semnificativă pe piaţa construcţiilor din România.


După finalizarea tranzacţiei, Strabag va prelua integral compania care deţine Hotelul Marriott.

Activele pe care le vinde Bank of Cyprus includ o linie de credit acordată de filiala din România a băncii cipriote proprietarului Marriott, Societatea Companiilor Hoteliere Grand, 1,47 milioane de acţiuni emise de societate, reprezentând 35,3% din capitalul social, precum şi un acord de împrumut subordonat între un afiliat al băncii şi Societatea Companiilor Hoteliere Grand.

Cea mai mare expunere a sucursalei Bank of Cyprus din România este un credit de 110 milioane euro acordat Societăţii Companiilor Hoteliere Grand, care se pare că face parte din această tranzacţie, deşi comunicatul nu precizează despre ce împrumuturi este vorba.

Deşi valoarea ridicată a tranzacţiei sugerează că include şi creditul menţionat, rămâne neclară valoarea principalului de rambursat. Creditul a fost prelungit în 2012 pe o perioadă de 5 ani.


Hotelul Marriott a fost evaluat în 2006 la 150 de milioane de euro.

Preţul de vânzare, de 95 de milioane de euro, ar putea fi ajustat la finalizarea acordului, care este estimată să aibă loc până la sfârşitul lui septembrie, dar nu mai târziu de finalul lunii octombrie.

Pierderea contabilă din această tranzacţie se situează la circa 1 milion de euro, însă vânzarea va avea un impact pozitiv de 7 milioane de euro asupra poziţiei financiare, după ce este luată în calcul reducerea activelor ponderate la risc.

“Vânzarea asigură ieşirea de pe un activ semnificativ şi specializat din România, în timp ce îmbunătăţeşte lichiditatea cu 95 de milioane de euro”, se arată în comunicatul Bank of Cyprus.

Creditul de 110 milioane euro a fost garantat cu terenul de 28.457 metri pătraţi din Calea 13 Septembrie şi clădirea de 69.307,58 metri pătraţi care include hotelul JW Marriott Bucharest Grand Hotel şi complexul aferent, cu spaţiile comerciale, birouri, cazinou, parcare interioară şi exterioară, precum şi toate îmbunătăţirile aduse imobilelor în garanţie.

Restructurarea sectorului bancar cipriot

Bank of Cyprus a vândut, în luna aprilie, pentru 368,1 milioane lei (82,5 milioane euro), aproape 10% din acţiunile Băncii Transilvania (TLV) către SIF-uri. Bank of Cyprus a preluat 9,7% din acţiunile BT în 2009, pentru 58 milioane euro, iar în acelaşi an şi-a majorat participaţia până aproape la 10%.

Activitatea Bank of Cyprus, cea mai mare bancă din Cipru, a fost oprită mai mult de patru luni anul trecut, parte a unei restructurări a întregului sector bancar cipriot, una dintre condiţiile impuse de statele zonei euro şi FMI în schimbul unui program de ajutor financiar.

Cipru a închis, conform planului, a doua mare bancă a ţării, Cyprus Popular Bank, iar activele bune au fost preluate de către Bank of Cyprus.

Marfin Bank România a preluat anul trecut de la sucursala din România a Bank of Cyprus depozite în valoare totală de 77 de milioane euro şi active brute de 82 de milioane euro.

Banca Centrală a Ciprului a aprobat în luna aprilie a anului trecut transferul depozitelor sucursalei Bank of Cyprus din România, împreună cu lichiditatea şi creditele de retail şi pentru IMM-uri care să acopere valoarea pasivelor, în bilanţul Marfin Bank, instituţie de credit înregistrată în România şi supravegheată de BNR.

Investitorii ciprioţi caută cumpărător pentru Marfin Bank România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: