marți

28 noiembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 aprilie, 2023

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) se pregăteşte să schimbe cadrul legal – un ordin de preşedinte de anul trecut – pentru a introduce obligativitatea ca instituţiile de credit să-i transmită zilnic valoarea sumelor existente în conturile bancare şi care pot fi plătite în cadrul procedurilor de executare silită.

ANAF vrea să oblige băncile să îi transmită zilnic valoarea sumelor existente în conturile bancare ale clienților care fac obiectul procedurilor de executare silită.

Agenția Națională de Administrare Fiscală argumentează introducerea obligativității prin faptul că de când s-a emis anul trecut un ordin de președinte în acest sens, o singură bancă s-a conformat până în prezent pentru acest schimb de informații, relevă datele analizate de Profit.ro.


Dacă băncile vor livra zilnic informațiile privind sumele disponibile în conturile bancare ale celui pentru care s-a solicitat proprirea în cadrul platformei e-Popriri înființată de ANAF s-ar elimina posibilitatea ca să fie executate simultan rețineri din mai multe conturi, de la mai multe bănci, în sumă mai mare decât cea datorată de contribuabil, peste cea care a făcut obiectul proprii.

Din iunie 2017, actele de executare silită privind înfiinţarea şi ridicarea popririlor bancare se comunică instituţiilor de credit printr-o platformă pentru descărcarea fişierelor ce conţin actele de executare.

Începând cu anul 2021, mecanismul de poprire a conturilor în mediul electronic a fost dezvoltat prin implementarea unor noi funcţionalităţi, astfel încât să nu afecteze disponibilităţile băneşti existente în conturile bancare ale debitorilor.

Aplicația informatică e-Propriri va executa automat sumele ce pot fi achitate și va trimite prin intermediul platformei, în aceeași zi, ordonanțările de plată către băncile care au indisponibilizat aceste sume în conturile celui proprit. Astfel, pentru celelalte conturi deschise la alte instituții de credit pentru care nu au fost comunicate ordonanțări de plată vor fi anulate automat deciziile de proprire după ce au fost primite în aplicația e-Propriri viramentele efectuate de celelate bănci.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: