joi

28 martie, 2024

20 martie, 2015

creditare-bancaraProiectul de lege referitor la ”Programul de protecţie a populaţiei împotriva riscului de depreciere semnificativă a monedei naționale asociat expunerii la credite în valută„ stârnește opoziția în mediul bancar, care spune că nu va accepta inițiativa discutată în primă lectură în ședința de miercuri a guvernului.

Surse din mediul bancar au declarat vineri pentru cursdeguvernare.ro că, în situația în care guvernul va insista pe principiile anunțate public în proiectul de conversie în lei a creditelor în valută, legea va fi atacată la Curtea Constituțională.

Referință: în ședința de miercuri, guvernul a discutat în primă lectură un proiect de lege prin care persoanele fizice cu credite ipotecare în valută pot solicita conversia în lei a acestor credite, și dacă îndeplinesc anumite criterii de eligibilitate pot primi garanţii de stat în procent de 50% din valoarea creditului în lei, rezultat după deducerea unui discount de 15% aplicat la soldul creditului rezultat în urma conversiei.

(Citiți și ”DOCUMENT / Proiect de lege privind conversia în lei a creditelor în valută„)

Obiecțiile punctuale


Potrivit surselor citate, două sunt motivele principale pentru care proiectul de lege este considerat ”inacceptabil”, la care se mai adaugă o obiecție de principiu:

Discountul de 15%

Mediul bancar consideră ”abuzivă„ prevederea din proiect care stabilește un discount de 15% aplicat la soldul creditului rezultat în urma conversiei. ”Înțelegem dorința de a vehicula idei care aduc beneficii de imagine, dar clasa politică ar trebui să reziste acestor tentații. Într-o economie liberă nu poți obliga la discounturi prin lege, mai ales că sistemul bancar încă nu a depășit încă situațiile dificile care provoacă efecte la nivel zonal și global”, afirmă surse din piața bancară.

Transferul ipotecii

Având în vedere intenția statului de a garanta în proporție de 50% soldul creditului şi în vederea asigurării posibilităţii de recuperare de către ANAF a sumelor în contul valorii de executare a garanţiilor plătite de către Ministerul Finanţelor Publice, potrivit proiectului ipotecile convenţionale ale locuinţelor achiziţionate/construite cu creditele supuse conversiei în cadrul Programului înscrise în cartea funciară ar urma să fie radiate, iar în baza contractului de garantare ar urma să se instituie în favoarea statului un drept de ipotecă legală de rangul I până la finalizarea procedurii de executare silită asupra imobilului care face obiectul garanţiei. Băncile consideră abuzivă și această prevedere, proiectul de lege lăsându-le practic fără garanție asupra creditului acordat.

O ultimă problemă, de principiu: proiectul de lege a fost anunțat de agențiile de presă, care au citat ”surse” care afirmau că documentul are aprobarea mediului bancar iar guvernul așteaptă un simplu aviz de la BNR. În realitate, băncile nu au fost consultate, iar conducerile acestora sunt convinse că nici BNR nu va aviza un asemenea proiect de lege, pe care îl consideră a fi ”o simplă scamatorie politică”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: