marți

16 iulie, 2024

5 iunie, 2019

Băncile estimează pentru următorul trimestru o scădere moderată a cererii pentru toate tipurile de credite acordate populației, după și-au înăsprit semnificativ standardele de creditare în primul trimestru.

Și în cazul companiilor, băncile se așteaptă la o înăsprire moderată a standardelor de creditare atât pentru împrumuturile pe termen lung, cât și pentru cele pe termen scurt.

Cererea de credite din partea firmelor a consemnat o reducere moderată – este o altă concluzie a Sondajului privind creditarea, realizat de banca Națională a României (BNR).


„Primul trimestru al anului 2019 a fost marcat de o înăsprire semnificativă a standardelor de creditare atât pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe și terenuri, cât și pentru creditele de consum acordate populației”, spune raportul BNR .

Pentru companii, băncile au menţinut constante standardele de creditare comparativ cu trimestrul anterior.

Proporţia solicitărilor respinse de credite ipotecare pentru populație a crescut semnificativ în primul trimestru din 2019.


În schimb ponderea creditelor pentru companii respinse în totalul împrumuturilor solicitate a cunoscut o scădere la nivel agregat, provenind din categoria creditelor garantate cu ipoteci asupra imobilelor .

„În funcție de dimensiunea companiilor și de scadența creditelor, reducereaponderii creditelor respinse a fost înregistrată în cazul companiilor mari, care au apelat la credite pe termen scurt”, spune raportul BNR.

Cauzele

În cazul populației, BNR spune că „elementele care au contribuit la înăsprirea standardelor de creditare practicate de bănci au fost deciziile de politică monetară sau prudențială ale BNR și așteptările privind situația economică generală”.

Totuși, BNR nu a majorat dobânda de politică monetară în aces an, dar au intrat în vigoare pragurile maxime de îndatorare de 40% din venitul net la creditele în lei şi 20% la cele în valută, în timp ce pentru creditele aferente achiziţionării primei locuinţe rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale, potrivit noului Regulament BNR.

Pentru companii, riscul de creditare a înregistrat „accentuări semnificative în cazul sectoarelor energie și transport, în timp ce majorări moderate au fost consemnate în cazul companiilor din domeniul tranzacțiilor imobiliare. În ceea ce privește firmele din domeniul agriculturii și cele din sectorul intermediere financiară, riscul de credit a consemnat un avans marginal”, spune raportul BNR.

Alte concluzii

  • Băncile consideră că preţul proprietăţilor rezidenţiale a înregistrat în T1 2019 o creştere marginală, contrar propriilor aşteptări de scădere semnificativă.
  • Pentru T2 2019, băncile anticipează o evoluţie relativ constantă a preţurilor imobilelor.
  • Cererea pentru împrumuturile ipotecare a crescut marginal în primul trimestru al anului curent, în pofida estimărilor băncilor de scădere semnificativă a acesteia.
  • Cererea a crescut marginal în cazul împrumuturilor pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri şi a scăzut semnificativ în ceea ce priveşte creditele de consum acordate gospodăriilor.
  • Termenii contractelor de credit de consum acordate în primul trimestru al anului 2019 au consemnat următoarele modificări:
    • restrictivitate în creştere moderată la nivelul spread-ului ratei medii de dobândă a creditului faţă de ROBOR 1M (la o lună),
    • înăsprirea semnificativă determinată de reglementările privind ponderea maximă a serviciului datoriei în venitul lunar.
  • Cererea pentru creditele de consum s-a redus semnificativ în T1 2019, în concordanţă cu estimările băncilor.
  • Pentru toate categoriile de credite de consum au fost înregistrate diminuări ale cererii:
    semnificativă pentru segmentele de împrumuturi garantate şi negarantate cu ipotecă şi, respectiv,
    moderată în cazul cardurilor de credit.
  • Băncile previzionează pentru următorul trimestru diminuarea moderată a cererii pentru toate categoriile de credite de consum acordate populaţiei.

BNR efectuează trimestrial sondajul (în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie) pe baza unui chestionar transmis celor mai mari 10 bănci după cota de piaţă.

Cota de piaţă a acestora privind creditarea companiilor şi populaţiei însumează aproximativ 80% din total.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: