sâmbătă

29 ianuarie, 2022

Banca Națională a Elveției a testat cu succes plățile cu moneda digitală

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 ianuarie, 2022

Banca centrală a Elveţiei a folosit cu succes varianta digitală a francului elevețian pentru a realiza tranzacţii care au implicat cinci mari bănci comerciale, potivit unui comunicat al Băncii Naționale a Elveției (SNB), citat de Reuters.

Testul, realizat în cadrul Proiectului Helvetia, ar putea duce un pas mai departe, în Elveţia, campania de introducere a monedelor digitale ale băncilor centrale (CBDC – central bank digital currency). Prin acestea băncile centrale vor să recapete terenul pierdut față de criptomonede și să obțină controlul asupra fenomenului acestor mijloace de plată digitale.

Autorităţile de la Zurich au cele mai avansate experimente din Europa, în acest sens.


În cadrul Proiectului Helvetia, a integrat francul elevețian digital în sistemele de plăţi şi l-a folosit în tranzacţii simultane, care au implicat băncile UBS, credit Suisse, Goldman Sachs, Citigroup şi Hypothekarbank Lenzburg.

Astfel s-au executat instantaneu plăţi între 100.000 şi cinci milioane de franci elveţieni (109.469 dolari – 5,47 milioane de dolari), eliminându-se riscul de contrapartidă.

„Am demonstrat că inovarea poate fi pusă în slujba prezervării celor mai bune elemente ale actualului sistem financiar, inclusiv decontarea tranzacţiilor, putând de asemenea debloca noi beneficii”, a afirmat Benoit Coeuré, directorul de inovare de la Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), care a luat parte la experiment.

În proiect a fost implicat şi operatorul Bursei elveţiene SIX.

Băncile centrale au declanșat contraofensiva pe frontul monedelor digitale


Testul de acum urmează unui altuia, de la începutul lunii decembrie, primul în care s-au făcut plăți cu monede digitale CBDC ale băncilor centrale din Elveția și Franța.

Testul, desfășurat în cadrul Proiectului Jura (munții care despart cele două țări) a fost un success chiar dacă oficialii au spus că nu va conduce imediat la emisiunea de monede digitale.

Au fost implicate Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), băncile elvețiene UBS și credit Suisse, banca franceză Natixis șioperatorul bursier elevețian SIX.

Cele mai mari bănci centrale ale lumii fac planuri încă din 2020 să experimenteze și să emită monede digitale.

Banca Centrală Europeană (BCE) şi băncile centrale naţionale din Zona Euro se pregătesc să ia deciziile necesare privind  construcția și lansarea versiunii digitale a euro.

Bancherii  Zonei Euro au încheiat, acum un an, o consultare publică  pentru a strânge opiniile experților, ale tuturor părților interesate și ale cetăţenilor, privind lansarea euro digital, cu care să concureze cu criptomonedele.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

BCE vrea să se alăture tendinţei de creştere a plăţilor fără numerar, care s-a amplificat odată cu pandemia de Covid-19. Euro digital va permite gospodăriilor şi companiilor să depună direct această monedă la un cont deschis la banca centrală, la care până acum accesul era rezervat doar băncilor comerciale.

Spre deosebire de criptomonede, care nu au în spate nici o garanție și nici forța vreunei economii pe care să o reprezinte, monedele digitale ale băncilor centrale (CBDC) vor constitui o garanţie din partea acestora.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr