vineri

19 aprilie, 2024

9 octombrie, 2020

Cele mai mari bănci centrale ale lumii (cu excepția celei a Chinei) au explicat cum ar trebui să arate propriile monede digitale, prin care să recupereze decalajul care le separă de progresele Chinei sau de cele ale proiectelor private, precum este moneda Libra dezvoltată de Facebook.

Marile bănci centrale, ca și altele mai mici fac experimente legate de emisiunea unor instrumente digitale de plată (CBDC – central bank digital currency, echivalentul electronic al numerarului) cu care să concureze cu alte mijloace de plată precum portofelele digitale, serviciile online și criptomonedele, potrivit Reuters.

La fel ca și bancnotele și monezile, instrumentele CBDC conferă deținătorilor dreptul la creanțe directe asupra unei bănci centrale, ocolind băncile comerciale și în condiții de siguranță a plăților mult mai mari, căci o bancă centrală nu poate rămâne niciodată fără moneda pe care o emite, potrivit explicațiilor pe larg ale Reuters.


Cele şapte bănci centrale precum şi Banca Reglementelor Internaţionale (BIS, supranumită  „bancă a băncilor centrale”) consideră că principalele caracteristici ale unei monede digitale ar trebui să fie rezilienţa, accesibilitatea la costuri reduse sau chiar fără costuri, standarde adecvate, un cadru juridic clar, precum și prevederi privind inițiativele private.

Știrea vine după ce, săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a anunţat că își va intensifica activitatea pemntru o emisiune experimentală a monedei euro digitale. O consultare publică va fi lansată la data de 12 octombrie.

(Citiți și: „BCE face paşi importanţi pentru introducerea unei monede euro digitale”)

Pe lângă Rezerva Federală americană şi Banca Angliei, din grupul celor şapte bănci centrale care şi-au unit eforturile cu BIS, mai fac parte Banca Centrală Europeană, Banca Naţională a Elveţiei şi Banca Japoniei, dar nu şi Banca Centrală a Chinei (PBOC).

Băncile centrale au început să dea atenție mai mare monedelor digitale după ce Facebook a anunțat anul trecut că este gata să lanseze instrumentul de plată digital Libra, bazat pe un coș de valute majore și titluri de stat. Entitatea din spatele Libra și-a dezvoltat planurile și speră acum să lanseze mai multe „monede stabile” pe baza unor anumite valute.

Ce spun marii bancheri ai lumii


Viceguvernatorul Băncii Angliei, Jon Cunliffe, care este şi preşedintele unui comitet al BIS cu privire la plăţi, a declarat că a crescut viteza cu care tehnologia schimbă forma banilor, ca urmare a creșterii plăţilor fără numerar, stimulată de măsurile de izolare declanșate de pandemia coronavirus.

Marii emitenți de monedă ai lumii resimt nevoia de a evita pericolul ca sectorul privat să umple golurile sistemelor actuale de plăți „în moduri nepotrivite”, potrivit lui Jon Cunliffe.

Banca Centrală a Chinei (PBOC) lucrează deja la un program pilot de creare a unui „renminbi digital” („banii poporului” denumirea generic a monedei chineze, yuan). Prin varianta digitală a yuanului PBOC ar urma să contribuie la creşterea ponderii acestuia pe piaţa mondială, care în continuare este puternic dominată de dolarul american.

Kenji Okamura, responsabil pe probleme financiare în cadrul diplomaţiei japoneze, a apreciat joi că China încearcă să îşi asigure avantajul primului intrat pe piaţă, prin punerea la punct a propriei sale monede digitale. Aceasta ar fi „cea de care ar trebui să ne temem”.

„Nu cred că este vorba de o cursă între băncile centrale”, a apreciat însă Jon Cunliffe, adăugând că niciuna dintre monedele digitale ale băncilor centrale (CBDC) nu va domina întreaga lume.

Benoît Coeuré, director de inovare la BIS, crede şi el că nu este vorba de o competiție internaţională, dar și că băncile centrale trebuie să ţină pasul cu sectorul privat pentru a putea modela viitorul.

De asmenea de la Fondul Monetar Internațional se așteaptă să-și asume un rol important în prevenirea efectelor de propagare transfrontalieră a unui instrument CBDC national.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: