joi

20 iunie, 2024

31 iulie, 2023

Banca Națională Elvețiană a anunțat luni că a pierdut 13,2 miliarde de franci elvețieni (15,14 miliarde de dolari) în al doilea trimestru, în ciuda veniturilor obținute din dobânzi de aproape 900 de milioane de franci din împrumuturile de urgență acordate credit Suisse și UBS, relatează Reuters.

Banca centrală a Elveției a împrumutat cu 168 de miliarde de franci pentru a veni în sprijinul mai întîi credit Suisse și apoi pentru a facilita preluarea băncii falimentare de către UBS într-u acord orchestrat de guvernul de la Berna în luna martie.

În trimestrul al doilea, Banca Naţionala a Elveţiei a pierdut 8,08 miliarde de franci de pe urma poziţiilor sale valutare de 742 de miliarde de franci, odată cu scăderea preţurilor obligaţiunilor pe măsură ce investitorii s-au temut de noi majorări de dobânzi din partea Rezervei Federale americane, Băncii Centrale Europene şi altor bănci centrale. De asemenea, Banca Naţionala a Elveţiei a pierdut 3,14 miliarde de franci de pe urma deţinerilor de aur în trimestrul al doilea, după ce preţurile mai mici au redus valoarea celor 1.040 de tone de aur pe care le deţine.

Pierderile de 13,20 miliarde de franci (15,14 de miliarde de dolari) în perioada aprilie-iunie 2023, contrastează cu profitul de 26,9 miliarde de franci din primele trei luni ale anului, ceea ce reduce profitul generat de SNB în prima jumătate a anului până la 13,7 miliarde de franci.

Din punct de vedere legal, SNB are statutul unei corporaţii în care majoritatea acţiunilor sunt deţinute de Guvernul federal elveţian şi cele 26 de cantoane. Există, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privaţi care primesc dividende dar care beneficiază de drepturi de vot extrem de limitate. În 2022, Banca Naţionala a Elveţiei (SNB) a înregistrat pierderi de 132,5 miliarde de franci (141,54 de miliarde de dolari), cele mai mari din istoria de 115 ani a SNB, după un profit de 26,3 miliarde franci în 2021.


***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: