luni

5 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 septembrie, 2022

Polonia, Norvegia și Danemarca au inaugurat marți gazoductul Baltic Pipe, un proiect strategic prin care polonezii devin mai independenți de aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia, informează AFP.

Compania norvegiană Equinor a semnat, recent, un important acord pe ter­men lung cu gigantul polonez din sectorul gazelor PGNiG pentru livra­rea de gaze către Polonia via Baltic Pipe.

Contractul priveşte livrarea a 2,4 miliarde de metri cubi de gaze pe an pe o perioadă de 10 ani, echiva­lentul a 15% din consumul anual polonez.


Potrivit Warsaw Voice, PGNiG a semnat un acord şi cu compania da­neză Orsted.

Contractul urma să înceapă din 1 ianuarie 2023, însă livrările vor fi amânate cu câteva luni.

Astfel, adunând toate contracte­le semnate de PGNiG şi propria pro­duc­ţie a gigantului, rezultă o capaci­tate de aproximativ 5,5 miliarde de metri cubi din 1 ianuarie 2023. În tim­pul anului, după începerea livră­rilor de către Orsted, volumele vor creşte cu încă 1 miliard de metri cubi.

Premierul Poloniei: “intrăm într-o nouă eră”

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat, cu ocazia inaugurării gazoductului, că „era dominației rusești în domeniul gazelor se apropie de sfârșit, era care a fost marcată de șantaj și amenințări”.


La rândul său, ministrul norvegian al energiei, Terje Aasland, a declarat că acesta este „un pas important pe drumul către independența Europei față de energia rusă”.

Puternic dependentă în trecut de gazul rusesc, Polonia încearcă de ani de zile să își reducă dependența de marele său vecin din est, iar Baltic Pipe este ultima dintre legăturile necesare pentru a se desprinde de Rusia.

În 2015, Polonia a inaugurat un terminal de gaze la Marea Baltică cu o capacitate de 6,5 miliarde de metri cubi, iar de atunci a deschis mai multe interconexiuni de gaze cu țările vecine.

Operațional la 30% din capacitate

Deocamdată, gazoductul inaugurat marți va opra doar la 30% din capacitate. Aceasta înseamnă importuri de până la 0,8 mi­liarde de metri cubi în perioada oc­tombrie-decembrie.

Numai la înce­pu­tul anului viitor, după finalizarea ex­pan­siunii amânate a reţelei dane­ze, va fi posibilă creşterea capacităţii la 100% sau 10 miliarde de metri cubi pe an.

Doar gigantul polonez PGNiG a rezervat o capacitate de 7,88 miliarde de metri cubi pe an. O altă problemă este legată de asiguratea de livrări adecvate de gaze prin Baltic Pipe către Polonia.

PGNiG dă asigurări că va livra cât mai mult posibil în acest an, dar compania evită să avanseze cifre exacte privind volumul de gaze pe care-l poate distribui prin Baltic Pipe anul viitor.

Motivul are legătură cu discuţiile în derulate cu posibili contractori. Deocamdată, tot ce se ştie este că estimarea privind producţia de anul viitor din Norvegia este de 2,5 miliarde de metri cubi de gaze.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: