miercuri

20 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 mai, 2023

Ucraina a anunțat luni că forțele sale de la nord și de la sud de Bahmut înaintează, pentru a prinde rușii în interiorul orașului pe care Moscova a spus în weekend că l-a capturat.

Anunțul Rusiei de sâmbătă – că a capturat în sfârșit ultimele blocuri din Bakhmut – a oferit Moscovei prima ocazie de a anunța o victorie substanțială după mai bine de 10 luni.

Bătălia pentru Bahmut este, în opinia unanimă a experților militari, cea mai sângeroasă bătălie terestră purtată în Europa după al Doilea Război Mondial.

Mișcare de încercuire a orașului


Dar chiar dacă rușii au împins înainte în interiorul orașului aproape devastat, forțele lor de la periferiile de nord și de sud ale Bahmut s-au retras în ritm rapid, dând ambelor părți motive să susțină că dețin inițiativa.

Moscova spune că ocuparea Bahmut deschide calea către noi progrese în estul Ucrainei. Ucraina spune că înaintarea sa pe flancurile forțelor ruse este mai semnificativă decât retragerea sa din interiorul orașului, iar întăririle rusești trimise pentru a menține ocupația Bahmut vor slăbi liniile Moscovei în altă parte.

„Prin mișcarea noastră pe flancuri – spre nord și sud – reușim să distrugem inamicul. Deplasându-se de-a lungul flancurilor și ocupând anumite înălțimi acolo, forțele noastre armate au îngreunat foarte mult sarcina inamicului de a rămâne în oraș”, a declarat, luni, adjunctul ministrului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, potrivit Reuters.

Forțele ucrainene încă înaintau, în special la sud de Bahmut, a precizat Hanna Maliar, care a mai spus că Ucraina încă mai deține ”un punct de sprijin” în interiorul orașului.

Soluția lui Prigojin: organizați un batalion de generali


Bătălia din interiorul lui Bakhmut a fost condusă până acum de mercenarii Wagner, o armată privată rusă condusă de Evgeni Prigojin.

În ultimul său mesaj de luni, Prigojin a repetat anunțul că își va retrage trupele din Bahmut și că va preda apărarea orașului nou capturat trupelor regulate.

„La marginile vestice au fost stabilite poziții defensive, așa că Wagner va părăsi Artyomovsk (numele din epoca sovietică al Bahmut- n.red.) între 25 mai și 1 iunie. Dacă propriile forțe ale Ministerului Apărării nu sunt suficiente, atunci avem mii de generali – trebuie doar să punem împreună un batalion de generali, să le dăm toate armele și totul va fi bine”, a anunțat Evgheni Prigojin.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: