duminică

21 aprilie, 2024

19 mai, 2023

Armata ucraineană și armata privată a Rusiei, Wagner, au anunțat separat, potrivit Reuters, noi retrageri ale Rusiei din jurul orașului Bahmut. În așteptarea contraofensivei, Kiev continuă avansul punctual în Dombas, în zona Bahmut.

Tupele ucrainene de pe linia frontului au spus că Rusia bombardează căile de acces pentru a încetini asaltul ucrainean pe care îl așteaptă după luni de câștiguri lente ale Rusiei.

„În ciuda faptului că unitățile noastre nu au un avantaj în echipamente și personal, ele au continuat să avanseze pe flancuri și au avansat cu până la 1,7 km”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Serghei Cherevati.


Kievul spune că progresele locale în jurul lui Bahmut sunt un preludiu al viitoarei mari contraofensive, care speră că va schimba valul împotriva invaziei Rusiei vechi de 15 luni.

Avansul ucrainean nu foarte semnificativ este însă însoțit de dispute publice din ce în ce mai dure între conducerea Wagner, care a condus campania Bahmut, și armata rusă regulată.

Rușii se baricadează în Zaporojie

În așteptarea contraofensivei, militarii ruşi şi-au întărit poziţiile defensive în interiorul şi în jurul centralei nucleare Zaporojie, din sudul Ucrainei.

Noi tranşee au fost săpate în jurul oraşului Enerhodar şi au fost amplasate noi câmpuri de mine. Camerele de supraveghere ale uzinei sunt îndreptate spre nord, peste un mare lac de acumulare, către teritoriul controlat de Ucraina.


De mai multe luni, ruşii şi-au instalat poziţii de tragere pe acoperişul unora dintre clădirile centralei nucleare, iar pentru descurajarea dronelor au instalat plase.

Petro Kotin, şeful agenţiei nucleare ucrainene Energoatom, a declarat pentru Reuters că nu crede că forţele ucrainene vor lansa un atac direct asupra uzinei şi că mai degrabă ar putea încerca să-i forţeze pe ruşi să se retragă tăindu-le liniile de aprovizionare.

De ce întârzie ofensiva ucraineană

O analiză Associated Press trece în revistă motivele probabile pentru care Kiev întârzie să declanșeze contraofensiva. Potrivit agenției, aceste motive sunt:

Vremea

A durat mai mult decât era de așteptat pentru ca pământul Ucrainei să se usuce, din cauza unei primăveri prelungite, umede și reci, care a făcut dificilă trecerea la ofensivă. Noroaiele fac mai dificilă operarea vehiculelor fără șenile.

Instruirea trupelor

În ultimele luni, zeci de mii de soldați ucraineni au fost antrenați de SUA și aliați pentru luptă. Dar ultimul batalion ucrainean pe care îl antrenează în prezent SUA tocmai își încheie cursul. Numărul total de ucraineni pe care SUA i-au antrenat pentru această luptă se ridică la peste 10.700.

Aceste forțe au învățat nu numai abilități de teren și medicale, ci și tactici avansate de arme combinate cu vehiculele de luptă blindate Stryker și Bradley și obuzierele autopropulsate Paladin. Trupele ucrainene au mai fost antrenate să opereze sistemul de apărare antirachetă Patriot.

Potrivit Armatei SUA, până la 11.000 de alți militari ucraineni participă la alte programe de antrenament conduse de peste 30 de țări partenere.

În curând va începe o nouă fază: SUA vor începe antrenarea ucraineanilor pe tancurile Abrams în Germania. Dar ucrainenii nu vor aștepta ca antrenamentul tanchiștilor să fie terminat înainte de a-și lansa contraofensiva, a declarat ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov reporterilor la sfârșitul lunii aprilie.

Ritmul livrărilor de armament

O mare parte a echipamentelor promise de occident încă nu au ajuns în Ucraina, afirmă Ben Barry, fost oficial al serviciilor secrete britanice, care este acum membru al Institutului Internațional de Studii Strategice.

De exemplu, dintre cele aproximativ 300 de tancuri promise doar aproximativ 100 au sosit. Din cele aproximativ 700 de vehicule de luptă promise, cum ar fi mașinile de luptă britanice și Bradley ale infanteriei americane, doar aproximativ 300 au sosit.

Ucraina va mai avea nevoie, de asemenea, de suficientă muniție la îndemână pentru a susține contraofensiva.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: