Avocatul Poporului a sesizat joi CCR privind neconstituţionalitatea art. 2 din legea 90/2001, care nu îi permite lui Liviu Dragnea să fie membru al Guvernului din cauza condamnării definitive cu suspendare. Argumentul principal al sesizării – legea ar încalcă principiul echilibrului puterilor în stat.
Ce spune articolul respectiv:
Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 4 alin. (1).
Argumentele din sesizare
- Lipsa de coerență legislativă, chiar în cadrul aceleiași puteri a statului – Legea pentru alegerea președintelui (care face parte din puterea executive) nu prevede imposibilitatea alegerii în această funcție a unei persoane condamnate penal, iar la parlamentari (putere legislative) mandatul nu este condiționat din acest punct de vedere decât dacă instanța a stabilit o pedeapsă complementară care implică drepturile electorale. Interdicție fermă apare referitor la magistrate (puterea judecătorească)
- Lipsa de previzibilitate a sintagmei “nu au suferit condamnări”. Ea poate suporta interpretări diferite.
- Lipsa unui tratatment juridic diferențiat – între persoane condamnate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție și cele condamnate pentru infracțiuni din culpă, fapt ce atrage încălcarea unor drepturi civile și politice. De exemplu, Art 21 pct 2 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, care prevede că „orice persoană are dreptul de acces, în condiții de egalitate, la funcțiile publice ale țării sale”.
- Actele normative trebuie să respecte principiul constituțional al echilibrului puterilor, iar acest echilibru nu poate fi realizat decât prin existența unui sistem coerent menit să asigure condiții de integritate general valabile în exercitarea funcțiilor aparținând acestor trei puteri.
Cinci sesizări în 2016
Aceasta este prima sesizare de neconstituțională trimisă anul acesta CCR, de către Avocatul Poporului și, dacă va fi acceptată, ea îi va permite lui Liviu Dragnea să devină premier.
Intenția lui Dragnea de a ocupa acest post a fost exprimată într-o declarație făcută la nominalizarea lui Sevil Shhaideh:
“Potrivit cutumei, de la noi și din alte țări civilizate, aveam dreptul să solicit mandatul pentru mine pentru că PSD a câștigat alegerile. În același timp am ținut cont de două lucruri: de afirmațiile președintelui și de o lege în vigoare. Nu vreau să solicit această funcție, deocamdată.”
Pe parcursul anului trecut, instituția a atacat la Curtea Constituțională doar cinci prevederi:
Martie – Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu o excepție de neconstituționalitate referitoare la OUG 17/2010 pentru completarea Titlului XI „Renta viageră agricolă” din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, pe motiv că a fost introdus un articol care contravine principiului neretroactivității legii. Avocatul Poporului a considerat că subiectului de drept i se solicită, la data de 5 martie 2010, să aibă o anumită conduită, încă dinainte de intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, care nu era prevăzută de norma existentă la acea dată, și anume să fi depus cererea pentru obținerea rentei viagere agricole până la data de 31 decembrie 2009 inclusiv.
Mai – Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanţa de urgenţă care permitea organizarea unui referendum concomitent cu alegerile locale. Sesizarea a fost făcută la cererea PSD care a dorit să blocheze referendumul de unificare a localităţii Sînmartin cu municipiul Oradea.
Iulie – Excepție legată de zonele de protecție aflate de o parte și de alta a zonelor de siguranță a drumurilor. Potrivit Ordonanței Guvernului nr. 43/1997, republicată, ele rămân în gospodărirea persoanelor juridice sau fizice care le au în administrare sau în proprietate. Acești proprietari plătesc impozit în procent de 100% pe teren, deși nu-l vor putea folosi mai deloc, ba mai mult, au o serie de restricții în acest sens, cu mari obligații impuse în sarcina lor ca proprietari ai terenului, care pot deveni oneroase. Acest fapt ar leza interesele particulare legitime ale proprietarilor.
Noiembrie – Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu privire la unele dispoziții legale privind Dosarul electronic de sănătate al pacientului, dispoziții ce nu asigură suficient protecția dreptului la viață intimă, familială și privată. Avocatul Poporului a considerat că accesul și utilizarea datelor cuprinse în dosarul electronic de sănătate al pacientului trebuie să se facă în condiții de maximă securitate, de natură a înlătura diseminarea (chiar și accidentală) a oricăror date personale care ar putea aduce prejudicii de orice fel unei persoane.
Decembrie – excepţie de neconstiţutionalitate pe o prevedere din Codul fiscal care impune unei persoane care nu mai are calitatea de proprietar al unui bun sa plătească impozit pe clădire, teren sau mijloc de transport. Prevederea respectivă obligă persoana care era proprietar la 31 decembrie din anul fiscal anterior să plătească impozitul respectiv, fapt considerat de Avocatul Poporului ca neadecvat și disproporționat față de scopul urmărit, deoarece afectează patrimoniul personal al contribuabililor respectivi.
Victor Ciorbea a fost votat pentru postul de Avocat al Poporului în 2014, după ce a fost propus de PSD, deși el era la acea vreme membru PNL.
Liberalii nu au fost de acord cu nominalizarea, astfel încât au părăsit sala plenului în momentul votului.
El a fost atacat de presă, organizații neguvernamentale, după ce a respins în anii trecuți cererea societății civile de a ataca modificările aduse Legii educației în 2014 (intervenții în avantajul demnitarilor acuzați de plagierea lucrărilor de doctorat) sau în cazul ordonanței care a încurajat traseismul politic (reglementarea a fost declarată neconstituțională, pe o sesizare a PNL, după ce sute de primari liberali sau ai PDL au trecut la PSD).