11 iulie, 2021

tehnicieni aeronautici
Captură Digi

Aviația civilă este în criză de personal tehnic, deși o bursă acoperă peste 12.000 de euro din costuri pentru elevii care vor să învețe meserie la Școala Superioară de Aviație. Totuși, candidații nu sunt atrași. Condiția este să rămână măcar cinci ani angajați în România, la companii aeriene private sau de stat.

Tehnicienii aeronautici sunt căutați și în afară, pentru că la nivel mondial deficitul de personal se ridică la peste jumătate de milion de angajați, potrivit Digi24.

(Citiți și: „Tendinţe M&A: Companii cumpărate în Europa Centrală și de Est în principal pentru forţa de muncă deținută”)

„Este nevoie să luăm măsuri pentru a mai putea avea tehnicieni de aviație în România și să-i putem pregăti pentru viitor. Acești pași ar fi trebuit făcuți în urmă cu 10 ani”, spune George Barbu – directorul Școalii Superioare de Aviație, unde tehnicienii cercetează, de pildă, fiecare bucățică dintr-un avion SMURD, adus pentru lucrări mentenanță.

Locuri neocupate la concursul de admitere


În ciuda burselor generoase, la primul concurs de admitere la școala de tehnicieni aeronautici nu s-au ocupat toate locurile.

Admiterea a fost reluată vara aceasta. Se poate înscrie oricine a împlinit 16 ani și a făcut minimum zece clase, cu condiția să știe fizică și matematică, cel puțin cunoștințe de bază.

Cei doi ani de studiu le vor asigura și practica necesară pentru a ști să repare un avion. Nimeni nu lasă pe mâna unui tehnician reparația sau mentenanța unui avion dacă nu a făcut cel puțin 2.000 de ore de teorie și 750 de ore de practică.

În România sunt mai multe companii specializate în construcție și mentenanță de avioane și elicoptere cum ar fi IAR Brașov, Romaero București, Aerostar Bacău sau Avioane Craiova, amintește reportajul tv de pe Digi24.


 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: