Calitatea forței de muncă dintr-o companie a devenit un criteriu tot mai important de decizie a unei tranzacții de fuziune sau achiziție (M&A) în Europa Centrală și de Est, anunță Reuters.
„Un element nou pe piața M&A este că, dincolo de capacitatea de producție, ai o forță de muncă disponibilă imediat”. (…) „Piața M&A reflectă întotdeauna tendințele economice curente”, spun doi analiști citați de agenție.
Fenomenul are caracteristici specifice în funcție de țară: în România sunt mai mari tranzacțiile de preluare a companiilor autohtone de către altele mai mari din regiune.
(Citiţi şi: Deloitte – piața M&A: Puterea de negociere a vânzătorilor din România s-a diminuat față de 2008. Oportunitățile de atunci – irepetabile)
Materialul este susținut cu o serie de exemple din Ungaria, acolo unde, de exemplu, o firmă din sectorul cărnii de pui a cumpărat de la rivala sa o fabrică, iar faptul că astfel a obținut 550 de muncitori calificați a fost unul dintrre factorii decisivi.
O companie de mobilă din Slovacia cu capital german a „cumpărat” 163 de muncitori odată cu o altă fabrică slovacă din domeniu.
Chiar dacă nu sunt o caracteristică predominantă, acest tip de tranzacţii există şi se multiplică.
„Oriunde există forţă de muncă de calitate, aceats este mult mai valoroasă decât o bază de producţie unde forţa de muncă este slabă”, spune analiza Reuters.