Economiile emergente trebuie să se pregătească pentru momentul în care SUA vor majora dobânda de referință, a avertizat Fondul Monetar Internațional, punctând că un ritm mai alert decât cel preconizat de piețe din partea Rezervei Federale ar putea duce la turbulențe, ieșiri de capital și deprecieri de monede, scrie Reuters.
Într-un document publicat luni pe blogul instituției, o serie de oficiali FMI preconizează că economia americană va continua să înregistreze un ritm robust de creștere, în timp ce inflația ar urma să scadă moderat spre finele anului. Noile prognoze economice ale FMI vor fi publicate pe 25 ianuarie.
Potrivit FMI, o înăsprire bine implementată a politicii monetare ar urma să aibă un impact limitat asupra piețelor emergente deoarece cererea externă va compensa impactul creșterii costurilor de finanțare.
Însă o inflație salarială extinsă în SUA, precum și prelungirea blocajelor de aprovizionare, ar putea crește prețurile peste așteptări și ar alimenta estimările inflaționiste, ceea ce ar declanșa creșteri mai rapide ale dobânzii de bază din partea băncii centrale a SUA.
”Economiile emergente ar trebui să se pregătească pentru potențiale episoade de turbulențe economice”, susține FMI citând riscurile ridicate de majorări mai rapide decât se așteaptă ale dobânzii Fed precum și revenirea pandemiei.
Președintele subsidiarei din St. Louis a Rezervei Federale, James Bullard, a declarat zilele trecute că Fed ar putea majora dobânda de bază încă din luna martie, cu câteva luni mai repede decât se preconiza anterior, și dacă va fi nevoie va putea adopta chiar și măsuri mai agresive împotriva inflației.
”Majorările mai rapide ale dobânzii Fed ar putea agita piețele financiare și înăspri condițiile de finanțare la nivel global. Aceste evoluții ar putea veni cu o încetinire a cererii și comerțului SUA și ar putea conduce la ieșiri de capital și deprecieri monetare pe piețele emergente”, susțin oficialii FMI.
Economiile emergente cu presiuni inflaționiste puternice și instituții slabe ar trebui să reacționeze rapid, să majoreze dobânzile și să lase monedele să se deprecieze, notează organizația. FMI a îndemnat băncile centrale să comunice clar și consecvent planurile lor privind înăsprirea politicii monetare.