vineri

19 aprilie, 2024

13 octombrie, 2021

Riscul ca tensiunile din piețele financiare să afecteze stabilitatea și să se răsfrângă asupra economiei mondiale este într-un ”punct îngrijorător”. Creșterea inflației face misiunea băncilor centrale de a amortiza orice înăsprire a condițiilor monetare foarte dificilă, a declarat un oficial al Fondului Monetar Internațional (FMI), într-un interviu pentru MarketWatch.

”Avem în față o perioadă destul de incertă, detectăm multă incertitudine, o mulțime de riscuri negative. Este un punct îngrijorător”, a comentat Tobias Adrian, directorul departamentului de piață monetară și de capital al FMI.

Interviul a fost realizat în contextul în care FMI și-a actualizat prognozele privind evoluția economiei mondiale, revizuind în scădere cu 0,1% avansul PIB, la 6,9% din PIB. În cazul României, prognoza a fost îmbunătățită de la 6% estimarea din primăvară la 7%.


Raportul FMI avertiza că optimismul investitorilor cu privire la evoluția economiei este în scădere, iar vulnerabilitățile pieței financiare se intensifică.

Printre semnalele de alarmă care indică o deteriorare a fundamentelor stabilității financiare se numără creșterea riscului financiar și creșterea fragilității instituțiilor financiare nebancare.

Economia globală a supraviețuit pandemiei în principal datorită intervențiilor masive a marilor bănci centrale. Efectele secundare ale acestor măsuri au fost creșterea datoriilor și evaluări prea generoase ale activelor.

Acum că băncile centrale încearcă să reducă acest sprijin, investitorii se tem că inflația și perspectivele mai slabe de creștere ar putea declanșa o scădere accentuată a evaluărilor. Dacă acest risc se materializează, el poate pune în pericol revenirea economică.


Băncile centrale au în prezent misiunea dificilă de a decide dacă economia globală este suficient de puternică pentru a face față unei înăspriri a condițiilor monetare fără a fi compromisă creșterea. În absența unor măsuri monetare, inflația și-ar putea continua avansul.

”Vedem că inflația este mai sus și mai persistentă decât am crezut”, a comentat oficialul FMI.

”Canalele pe care se propagă inflația acum sunt cu totul diferite față de cele de dinainte”, a adăugat Adrian.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: