miercuri

24 aprilie, 2024

21 octombrie, 2021

Un oficial FMI avertizează că riscurile unei spirale inflaționiste sunt reduse în rândul economiilor dezvoltate din Vestul Europei, însă lucrurile stau diferit în economiile emergente din Europa Centrală și de Est, unde avansul inflației este dublat de tensiuni pe piața muncii.

Europa Occidentală nu ar trebui să se confrunte cu o spirală a inflației, în condițiile în care șocul prețurilor la energie ar urma să se tempereze anul viitor, iar piața muncii se confruntă în continuare cu anumite slăbiciuni, a declarat miercuri un director al Fondului Monetar Internațional (FMI), citat de Reuters.

”Nu ne așteptăm, în acest moment, la o spirală inflaționistă în Europa. Inflația ridicată pe care o vedem acum este într-adevăr determinată de o creștere a prețurilor energiei, care ar urma să se atenueze în timpul anului viitor”, a declarat Alfred Kammer, director al departamentului european din cadrul FMI.

Creșterea inflației nu a fost însoțită de creșterea salariilor în Vest


El a explicat că lipsa de corelare dintre cererea și oferta de energie a fost parțial provocată de reluarea activității economice și de alți factori, cum ar fi vremea.

În opinia sa, creșterea prețurilor de consum din zona euro nu s-a regăsit într-o nouă rundă de creșteri salariale din cauza problemelor cu care se confruntă piața muncii, numărul de ore lucrat fiind în continuare cu 3% sub nivelul de dinaintea pandemiei.

„În general, impulsul inflaționist de bază din zona euro nu este acolo”, a adăugat el.

În cazul în care preocupările privind inflația din zona euro vor crește, Banca Centrală Europeană ar putea reacționa pentru a le controla, a adăugat oficialul FMI.

Spirala inflaționistă, mai probabilă în economiile emergente


El a avertizat totuși că lucrurile stau diferit în economiile emergente din Europa, care au avut o creștere economică mai solidă, au intrat în pandemie cu o inflație mai mare și au avut parte de recesiuni mai puțin adânci anul trecut.

”Ceea ce vedem acolo este că unele așteptări de inflație în aceste țări au crescut”, a spus Kammer, adăugând că ”deoarece există mai puțină slăbiciune pe piața muncii și unele state au ajuns deja la o ocuparea completă a forței de muncă, există o probabilitate mai mare ca acești factori să se traducă în creșteri ale salariilor care ar putea da naștere la spirala prețurilor.”

Mai multe dintre aceste țări au luat măsuri pentru a întări politica monetară, iar FMI a recomandat ca aceste țări emergente să reducă achizițiile de active, a spus Kammer.

”Ar trebui să se reducă și nu ar trebui să vedem efecte mari în runda a doua (inflație) după ce vom vedea acțiunea băncilor centrale”, a spus el.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: