sâmbătă

13 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 decembrie, 2021

Băncile centrale nu mai au spațiu de manevră pentru a menține politica monetară laxă și ratele dobânzilor la niveluri reduse, a declarat joi economistul-șef al Fondului Monetar Internațional, Gita Gopinath (foto), avertizând totodată că pandemia s-ar putea dovedi mai costisitoare decât se estima, transmite Reuters.

Gita Gopinath estimează că o variantă mai transmisibilă a SARS-CoV-2, cum ar fi Omicron, ar putea costa economia globală încă 5.300 de miliarde de dolari. Suma se adaugă la cele 12.500 de miliarde de dolari – costurile estimate ale pandemiei.

”Acum suntem în faza în care țările din întreaga lume pur și simplu nu mai au spațiu pentru a menține politica monetară foarte relaxată, pentru a menține ratele dobânzilor extrem de scăzute. Asistăm la creșterea presiunilor inflaționiste în întreaga lume”, a comentat Gopinath, la un eveniment organizat de OMS.


Economistul-șef al FMI a punctat că o prelungire a pandemiei va duce la tensionarea și mai acută a lanțurilor de aprovizionare, ceea ce va pune presiune pe inflație ”și atunci avem riscul real de ceva ce am evitat până acum, respectiv preocupările stagflaționiste”.

FMI a realizat simulări pentru a calcula impactul potențial a unei tulpini mai transmisibile decât Delta, cum pare a fi Omicron.

”Proiecțiile noastre sunt că aceasta ar adăuga o altă pierdere de aproximativ 5.300 de miliarde de dolari pentru economia globală. Deci, aceasta se adaugă la pierderea actuală estimată de 12.500 de miliarde de dolari”, a spus Gita Gopinath.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: