Australia se opune explicit planurilor UE privind taxarea importurilor de produse care beneficiază de regimuri relaxate de mediu în terțe țări, așa numita „taxă pe carbon”. Taxarea carbonului la frontierele UE ar putea da forță protecționismului și împiedica creșterea economică globală, susține ministrul australian al Comerțului, Dan Tehan.
În plus, va fi „incredibil de greu pentru Bruxelles” să-și adapteze planurile astfel încât să respecte regulile Organizației Mondiale a Comerțului, adaugă oficialul australian.
„Un mecanism de ajustare la granițe (a importurilor de carbon, n.r.)… implică riscul protecționismului. Și asta cred că este în detrimentul creșterii globale și al schimburilor comerciale libere”, a declarat Dan Tehan, citat de Politico.
Măsura este menită să limiteze și tentația companiilor europene de a-și reloca afacerile în astfel de jurisdicții permisive.
Opoziție pe față. Contraatac la subvențiile europene
„Dacă ne uităm, de exemplu, la schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), aceasta oferă permise gratuite unei mari părți ale industriei din Uniunea Europeană, astfel încât modul în care se poate verifica proporția gradului de poluare este foarte dificil”, a maispus ministrul australian al Comerțului.
Opoziția lui Dan Tehan astfel exprimată susțimne de fapt, pe cea a marilor grupuri industriale europene, care au cerut Parlamentului European să renunțe la măsura de a li se elimina alocările gratuite de certificate de emisii de gaze de seră.
Oficialul australian a acuzat și subvențiile industriale și agricole ale UE: „Multe întrebări au nevoie de răspuns și cred că cea mai bună cale este: să se renunțe la toate tarifele o bunurile și serviciile de mediu”.
(Citiți și: „Decarbonarea Europei: Liderii UE – între ciocanul țintelor ambițioase și realitățile dure din statele mai slab dezvoltate”)
„Cel mai eficient mod, care este în acord cu valorilor noastre, ar fi să începem să liberalizăm bunurile de mediu și serviciile de mediu pentru a oferi tuturor țărilor posibilitatea de a beneficia de tehnologia de care vor avea nevoie, în special în ceea ce privește reducerea emisiilor”, a mai spus Dan Tehan.