miercuri

27 martie, 2024

26 august, 2019

Gramul de aur s-a scumpit luni cu 1,57%, față de vineri,  până la o cotaţie de 208,6733 lei / gram, potrivit mediei calculate de Banca Naţională a României (BNR), urmând tendinţa globală declanşată de lipsa unei perspective solide de soluţionare a marilor confruntări comerciale globale.

Aurul s-a scumpit în 2019 cu peste 22,8% după datele BNR şi cu 19% pe pieţele internaţionale. Ritmul scumpirii s-a accentuat, după ce, în primăvară, negocierile sino – americane au fost înlocuite din nou cu retorica agresivă a tarifelor.

Reuniunea liderilor G7 din weekend s-a încheiat cu declaraţii de mai bune intenţii din partea oficialilor chinezi, respectiv a preşedintelui Donsdald Trump.


Pieţele financiare s-au calmat deocamdată, dar piaţa aurului, folosit ca activ de refugiu în vremuri grele a consemnat noi creşteri de preţ.

Prețul aurului pe piețele internaționale trecea din nou de 1.535 dolari / uncie, luni la ora 17,20. O uncie de aur are peste 31,10347 grame

Tensiunile de pe piața aurului stârnite de confruntările comerciale se adaugă celor produse de teama de apropierea recesiunii globale, semnalate de încetinirea economică pe mai toate meridianele, dar ceva mai puțin în SUA.


Totuși și Casa Albă se teme că stimulentele fiscale și-au epuizat potențialul și a criticat tot mai acut banca centrală americană (FEDeral Reserve) pentru dobânzile înalte.

FED a scăzut, într-adevăr dobânzile, dar retorica Administrației Trump continuă pe aceleași coordonate: dobânzile sunt prea mari, China manipulează piața valutară, înțelegerile comerciale actuale – păguboase.

Totuși, în cei doi ani de eforturi americane de a folisi politica tarifelor în negocierile comerciale, deficitul comercial al SUA a crescut cu 15%, potrivit Reuters.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: