joi

28 martie, 2024

1 noiembrie, 2021

AUR declanşează procedura de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis. Anunţul a fost făcut luni de co-preşedintele partidului, George Simion.

”Astăzi, 1 noiembrie, anunţăm iniţierea procedurilor pentru suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis. Am început colectarea de semnături în rândul parlamentarilor. AUR va strânge semnături în fiecare localitate şi în diaspora, că şi acolo a strâns multe voturi domnul preşedintele. Preşedintele controlează o parte a sistemului, vom merge până la capăt şi sperăm că celelalte partide parlamentare nu se vor lăsa intimidate”, a spus George Simion. 

El a precizat că acesta ar fi un demers ”de rezolvare a crizei politice”, iar pentru a nu mai irosi banii românilor, odată cu anticipatele, se va merge şi la referendum. 


”Este o datorie a noastră, în situaţia dată, la care sunt chemaţi şi parlamentarii celorlalte grupuri. Nu este un joc politic, nu este o mişcare de marketing politic, este un gest de mare responsabilitate”, a arătat și copreședintele Claudiu Tîrziu, precizând că şeful statului a încălcat de multe ori Constituţia, ”a făcut partizanat politic” și a încercat să guverneze direct, sau prin interpuși.

Klaus Iohannis – a doua oară amenințat, Traian Băsescu – de 2 ori suspendat

Klaus Iohannis a mai fost amenințat cu procedura de suspendare în 2018, de PSD condus la acea dată de Liviu Dragnea. La acel moment, partenerul de coaliție al PSD, ALDE, condus de Călin Popescu Tăriceanu, a blocat planurile lui Liviu Dragnea.

Traian Băsescu a fost de 2 ori suspendat din funcție, în 2007 și 2012, dar și-a păstrat funcția pentru populația nu a votat în majoritate (majoritatea celor înscriși în listele electorale) la referendumuri demiterea. Ulterior, prevederile constituționale au fost schimbate de CCR, care a stabilit că majoritatea se referă la prezență. Și pragul de validare al referendumului a fost modificat, prezența minimă la vot fiind acum de 30% din populația cu drept de vot.

Constituția României prevede posibilitatea demiterii președintelui țării. Acesta poate suspendat prin votul Parlamentului și demis prin referendum.


Articolul 95 din Constituția României prevede că președintele poate fi suspendat „ în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei”.

Propunerea de suspendare trebuie inițiată de cel puțin o treime din totalul senatorilor și deputaților (156 semnături), iar suspendarea se face prin votul majorității senatorilor și deputaților reuniți în ședință comună (234 voturi), după consultarea Curții Constituționale.

Dacă propunerea de suspendare din funcția de președinte este aprobată de parlamentari, se va organiza, în cel mult 30 de zile, un referendum pentru demiterea președintelui. Referendumul este validat dacă prezența la urne este de cel puțin 30% din numărul total al alegătorilor înscriși pe liste.

Pe durata suspendării președintelui, interimatul este asigurat de persoana care ocupă a doua funcție în stat, cea de președinte al Senatului, potrivit articolului 98 din Constituție.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: