cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

August – UE a ajuns la un pas de stagflație. Datele și consecințele

23 august, 2023

Contracția activității din sectorul privat în zona euro s-a intensificat, determinând investitorii să parieze că Banca Centrală Europeană își va întrerupe campania de majorare a dobânzilor de luna viitoare, scrie Bloomberg.

În august, serviciile au încetat să mai reprezinte o excepție de la scăderea generalizată și au urmat sectorul industrial printr-o contracție în primele două economii din zona euro (Germania și Franța), determinând inversarea așteptărilor din piață și conducând la reducerea randamentelor obligațiunilor și deprecierea monedei unice.

Datele slabe sugerează, de asemenea că producția industrială din grupul celor 20 de țări care împart moneda euro se va micșora în acest trimestru.


Estimarea semnal a Indicelui Managerilor de Achiziții (PMI) publicată miercuri a coborât la 47, mult sub pragul de 50 care desparte creșterea de scădere.

Activitatea din sectorul serviciilor a intrat pentru prima oară de la finele anului 2022 în domeniul negativ contrazicând așteptările unei continuări a expansiunii sectorului care până de curând a existat o cerere robustă.

Setul de date separate evidențiază că și în Marea Britanie companiile din sectorul privat au suferit prima contracție în șapte luni.

„Valorile PMI au fost foarte slabe și evidențiază perspectiva unei recesiuni în Germania, locomotiva europeană și riscurile existente înaintea reuniunii pe politică monetară a BCE din septembrie”, a declarat pentru Bloomberg Valentin Marinov, șeful de strategiei valutară la credit Agricole.


Cifrele sunt extrem de îngrijorătoare în cazul Germaniei, unde activitatea generală a scăzut în cel mai rapid ritm de la declanșarea pandemiei Covid-19 în mai 2020. Franța a raportat o a treia scădere lunară a producției industriale, în timp ce restul regiunii euro s-a contractat mai moderat.

Datele semnal de miercuri indică faptul că zona euro se va contracta cu 0,2% în al treilea trimestru, comparativ cu o creștere de 0,3% înregistrată în al doilea trimestru, potrivit lui Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank.

„Întărește pozițiile celor (din CA al BCE n.r.) care pledează pentru „o pauză” în septembrie”, pune Dirk Schumacher, economist la Natixis SA. „În mod clar economiei nu-i merge bine având în vedere aceste cifre”.

„Întărește mâinile celor care pledează pentru o „pauză” în septembrie”, a spus Dirk Schumacher, economist la Natixis SA. „În mod clar, economia nu merge bine, având în vedere aceste cifre”.

Pericol de stagflație zona euro:

  • Franța: Indicele compozit PMI a rămas neschimbat la 46,6, sub așteptările pieței. Pe sectoare, o scădere a indicelui serviciilor a fost compensată de o ușoară îmbunătățire a producției industriale, deși ambele rămân pe un teritoriu contracțional.
  • Germania: Indicele compozit PMI a scăzut cu 3,8 puncte, la 44,7, mult sub așteptările pieței. Scăderea indicelui compozit a avut o bază generală echilibrată sectoare, dar s-a înclinat în mare parte către servicii, unde indicele a scăzut brusc (cu 5,1 puncte) la 47,3.
  • Periferia zonei euro: Indicele compozit de la periferie a scăzut cu 0,6 puncte, la 49,5, determinat de o scădere semnificativă a serviciilor – care a rămas marginalpeste 50 – care a fost compensată parțial de o îmbunătățire a producției industriale, dar care rămâne în teritoriu contracțional.

Obligațiunile europene au crescut, randamentul obligațiunilor germane pe 10 ani (benchmark-ul european) scăzând cu până la 12 puncte de bază, la 2,53%, cel mai scăzut nivel din aproape două săptămâni.

Traderii mizează acum pe o probabilitate de 40% ca BCE să crească luna viitoare rata dobânzii cu un sfert de punct, comparativ cu 55% înainte de anunțarea PMI.

Randamentele obligațiunilor europene au scăzut brusc pe fondul datelor economice dezamăgitoare

***

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: