luni

15 iulie, 2024

31 iulie, 2023

Inflația din zona euro se mișcă în direcția corectă, scăzând la 5,3% în iulie conform datelor semnal publicate luni de Eurostat.

Biroul de statistică european publică lunar o estimare preliminară a modului în care a evoluat inflația în zona euro. Aceste estimări arată că o nouă scădere a prețurilor la energie a făcut ca rata anuală a inflației în zona euro să scadă în luna iulie, ajungând la 5,3%, de la 5,5% în iunie și 6,1% în mai.

Însă inflația din sectorul serviciilor continuă să-i îngrijoreze pe oficialii BCE. Și la alimente prețurile urcă vertiginos, în ciuda ieftinirii energiei.


Prețurile la alimente, băuturi alcoolice și țigări au crescut în continuare într-un ritm ridicat, de 10,8% în iulie, după un avans de 11,6% în iunie, urmate de prețurile la servicii, care au înregistrat o creștere de 5,6% în iulie, după un avans de 5,4% în iunie și produse industriale, ce au înregistrat o creștere de 5% în iulie, după un avans de 5,5% în iunie.

(Citește și: ”Inflația de bază din zona euro a accelerat în iunie peste așteptări”)

Inflația de bază a rămas constantă în iulie la 5,5%, datorită evoluțiilor divergente dintre indicele prețurilor bunurilor industriale non-energetice și cel din sectorul serviciilor. Inflația în cazul mărfurilor nealimentare scade rapid, deoarece cererea de bunuri s-a moderat, problemele lanțului de aprovizionare s-au estompat, iar costurile aportului energetic sunt acum în scădere bruscă față de 2022. Inflația serviciilor continuă să crească, totuși, pe măsură ce majorarea salariilor continuă să ridice costurile interne ale furnizorilor de servicii. Cererea este, de asemenea, mult mai puternică pentru servicii decât pentru mărfuri, permițând scumpiri mai puternice.

În general, imaginea inflației pare pozitivă pentru lunile următoare. Chiar dacă prețurile energiei au crescut recent, efectele de bază vor influența și mai mult dezinflația energetică. Așteptările privind prețurile din comerțul cu amănuntul par încurajatoare pentru inflația de bază, în special pentru mărfuri nealimentare. Însă inflația cauzată de prețurile serviciilor va menține o tendință mai ridicată pentru mai mult timp, înainte de a reveni la nivelul țintei urmărite de BCE

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: