6 august, 2023

Primele date pentru luna iulie, rezultate ale sondajelor care măsoară tendințele economice, aruncă o lumină sumbră asupra activității de producție din zona euro dar și marilor economii din Asia emergentă.

Activitatea fabricilor din zona euro s-a contractat în iulie cel mai rapid de la criza Covid, pe fondul scăderii cererii, în ciuda faptului că prețurile producției industriale au scăzut drastic, arată rezultatele unui sondaj , informează Reuters.

Se remarcă pierderea de viteză a Germaniei, locomotiva Europei, în timp ce Franța și Italia, cea de a doua și a treia economie din zona euro, au înregistrat, de asemenea, deteriorări semnificative ale indicatorilor în luna iulie.

Cea mai mare scădere a producției post-covid


Indicele generat de sondajul în rândul managerilor de achiziții (PMI) din zona euro, calculat de S&P Global, a scăzut la 42,7 în iulie de la 43,4 în iunie, cel mai scăzut nivel atins din mai 2020. O valoare a indicelui PMI sub pragul de 50 indică o contractacție a activității.

Un indice care măsoară producția industrială din zona euro, derivat al unui PMI compus, considerat un indicator fidel al sănătății economice a scăzut la 42,7 de la 44,2 în iunie, valoare minimă a ultimilor trei ani.

„Se pare că restângerea producției industriale a venit pentru a rămâne în zona euro”, a declarat pentru Reuters Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank.

„Scăderile masive ale producției, comenzile noi din industrie în scădere și volumele achizițiilor făcute de companii susțin opinia noastră conform căreia economia europeană în ansamblul său va avea un traseu presărat cu hopuri în a doua jumătate a anului”, mai spune bancherul Cyrus de la Rubia.


Cererea a scăzut abrupt chiar dacă intrările – materii prime și energie – s-au ieftinit în cel mai rapid ritm din 2009 datorită concurenței puternice între furnizori, ceea ce a permis fabricilor să-și reducă costurile. Indicele prețurilor producției industriale s-a redus la minimul ultimilor 14 ani: 45 de la 47 în luna anterioară.

„Datele PMI de astăzi sunt un indicator al incertitudinii continue cu care se confruntă în prezent sectorul industrial din zona euro”, a declarat Thomas Rinn, șeful departamentului pentru industria globală la Accenture.

„Cererea traversează o perioadă dificilă. Scăderea producției, împreună cu efectele secundare ale inflației, deficitul forței de muncă și schimbarea obiceiurilor de consum, toate continuă să pună presiune pe derularea afacerilor”, explică el.

BCE ar putea lua o pauză în septembrie

În Marea Britanie, situată în afara Uniunii Europene, producția industrială s-a contractat în iulie în cel mai rapid ritm din ultimele șapte luni, afectată de ratele mai mari ale dobânzilor și de mai puține comenzi noi, în ciuda scăderii accelerate costurilor.

„Banca Centrală Europeană va fi încântată să vadă că deflația industrială a accelerat din nou, scăzând în cel mai rapid ritm din aproape 14 ani. Cu toate acestea, îngrijorările cu privire la inflația din zona serviciilor rămân în continuare în centrul atenției”, a spus de la Rubia. .

Săptămâna trecută, BCE a ridicat ratele dobânzilor pentru a noua oară consecutiv, dar a indicat posibilitatea luării unei pauze în septembrie, deoarece presiunile inflaționiste arată semne de relaxare în timp ce semnele unei recesiuni se înmulțesc”.

Cererea în scădere a Chinei contaminează regiunea

Activitatea globală a fabricilor s-a înrăutățit și mai mult în iulie, arată datele de marți, un semn de încetinire a avansului economiei globale și vulnerabilitățile din China care au afectat economia mondială.

Recesiunea evidențiază dilema în care se află factorii de decizie ai băncilor centrale care s-au angajat în cicluri de înăsprire agresivă a politicii monetare în lupta pentru a aduce inflația sub control, fără a induce o recesiune globală.

În Asia, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan și Vietnam au raportat toate scăderi ale producției industriale în iulie, evidențiind presiunea pe care o exercită diminuarea cererii din partea Chinei asupra regiunii.

PMI pentru China – Caixin/S&P Global pentru industrie – a scăzut la 49,2 în iulie, de la 50,5 în iunie, sub previziunile analiștilor care anticipau o valoare de 50,3 și marcând prima scădere a activității din aprilie.

Datele au fost în concordanță cu PMI oficial al guvernului anunțat luni, ridicând noi probleme pentru factorii de decizie politică care doresc să revigoreze impulsul în redresarea post-COVID a Chinei.

„PMI-ul industrial a rămas pe un teritoriu negativ în cea mai mare parte a Asiei emergente luna trecută, iar datele subiacente indică o scădere suplimentară în viitor”, a declarat Shivaan Tandon, economist pentru piețele emergente asiatice la capital Economics.

Asia rămâne totuși un punct luminos pentru economia globală

„Scăderea comenzilor noi, perspectivele sumbre pentru locurile de muncă și nivelurile ridicate ale stocurilor de producție indică o activitate redusă a industriei în lunile următoare”, consideră el.

În India, creșterea activității de producție a încetinit pentru a doua lună, dar ritmul de expansiune a rămas sănătos și a depășit așteptările.

Asia s-a numărat printre puținele puncte luminoase ale economiei globale, deși încetinirea din China întunecă perspectivele pe termen scurt.

În previziunile revizuite din iulie, Fondul Monetar Internațional prognozează că creșterea economică a piețelor emergente din Asiei va accelera la 5,3% în acest an de la 4,5% în 2022. Se așteaptă ca economia Chinei să se extindă cu 5,2% în acest an, după o creștere de 3,0% în 2022, o previziune care deocamdată pare cam prea optimistă.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: