cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Asigurările private de sănătate: 800.000 de persoane – 321 mil. lei, valoarea primelor subscrise în T1

3 septembrie, 2024

Aproape 800.000 de români dețineau asigurări private de sănătate în trimestrul 1, conform datelor Uniunii Naţionale a Societăţilor de asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR). Valoarea polițelor a fost în această perioadă de aproximativ 321 milioane lei, cu circa 30% mai mult decât în T1 2023.

”Din ce în ce mai mulţi români sunt protejaţi de o asigurare voluntară de sănătate, având, astfel, acces mai rapid la servicii medicale de calitate. Concret, la sfârşitul trimestrului 1 al acestui an, aproape 800.000 de români erau protejaţi de o astfel de poliţă, cu aproximativ 20% mai mult faţă de perioada similară a anului anterior”, menționează Uniunea Naţională a Societăţilor de asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), într-un comunicat.

Asigurările voluntare de sănătate sunt segmentul care a înregistrat una dintre cele mai susţinute evoluţii la nivelul industriei de asigurări facultative, cumulând în trimestrul 1 al acestui an prime brute subscrise în valoare de aproximativ 321 milioane lei, cu circa 30% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului anterior, menționează Uniunea.


Această preocupare a românilor pentru bunăstare se reflectă şi în cea mai recentă ediţie a Barometrului UNSAR – IRES. Conform acestuia, 6 din 10 români se aşteaptă ca nivelul lor de bunăstare să crească anul acesta, iar 2 din 10 participanţi la cercetarea sociologică spun că se aşteaptă ca bunăstarea lor individuală să rămână la fel.

“Dincolo de consolidarea unei culturi financiare şi de rezultatele bune care încep să apară, suntem încă departe de nivelul altor ţări din Europa. Tocmai de aceea, vom continua să contribuim la o mai bună informare a publicului larg privind riscurile la care ne expunem şi modul în care le putem gestiona”, a declarat Roxana Băluţă, specialist Asigurări de Viaţă & Sănătate şi Coordonator Programe UNSAR.

Asigurările voluntare de sănătate protejează suplimentar bugetul familiei în cazul producerii unei îmbolnăviri sau a unui accident cu consecinţe nedorite şi, adesea, costisitoare, facilitând accesul oamenilor la serviciile medicale necesare restabilirii stării de sănătate. Totodată, acestea sunt, deopotrivă, şi o soluţie de prevenţie şi depistare precoce.

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări.


Conform unor date UNSAR, românii au accesat anul trecut, în baza asigurărilor voluntare de sănătate, servicii medicale în valoare de 458 de milioane de lei.

Multe asigurări private, beneficii oferite de angajatori

O parte importantă din aceste asigurări voluntare de sănătate sunt cuprinse în pachetul de beneficii oferit de angajatori, a explicat pentru CursdeGuvernare.ro Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general UNSAR. Date oficiale nu există însă, a explicat Alexandru Ciuncan.

Aceste asigurări private pentru sănătate au avut cea mai puternică dezvoltare pe piața de profil, în ultimii ani.

Se observă o creștere a polițelor pentru anumite riscuri în cazul cărora sistemul public nu oferă o flexibilitate în gîsirea unor soluții medicale, de exemplu pentru boli rare.

Asigurările voluntare de sănătate acoperă riscul și protejează suplimentar bugetul unei familii în cazul producerii unei îmbolnăviri sau a unui accident, adică diminuează costul restabilirii stării de sănătate sau îl acoperă integral, în funcție de poliță.

Legislația prevede o sumă de 400 de euro/an/angajat ce poate fi plătită de angajator pentru a oferi salariaților o asigurare voluntară de sănătate.

Suma este deductibilă pentru angajator și neimpozabilă în cazul angajatului.

UNSAR a solicitat vara aceasta majorarea deductibilității fiscale, pentru a acoperi inflația. Anul trecut, inflația medicală a fost de 20%.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: