fbpx

Analiză

Nu doar ultimii, ci și departe de vecini: Cercetarea de la care așteptăm viitorul economiei

România a rămas, de departe, ultima în UE din perspectiva cheltuielilor de cercetare-dezvoltare ( R&D), potrivit datelor publicate de INS. Cu un procentaj de doar… Mai mult

16.11.2020

La obiect

Spitalul Piatra Neamț – doar una dintre bombele cu ceas din Sănătate

Un număr de 10 pacienți intubați au murit și șapte persoane au fost rănite în incendiul produs la secția Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului… Mai mult

15.11.2020

Analiză

Observații pe scăderea cu 5,1% a PIB pe primele 3 trimestre

Produsul Intern Brut pe al treilea trimestru din 2020 a consemnat o scădere de -6% atât în termeni reali cât și pe seria ajustată sezonier… Mai mult

15.11.2020

Europa

Comisia Europeană: În România există riscul ca școala online să agraveze inegalitățile deja accentuate. Observațiile de țară

“Există riscul ca din cauza trecerii la învățarea la distanță să se agraveze inegalitățile deja accentuate”, avertizează Comisia Europeană, în Monitorul educației și formării profesionale… Mai mult

12.11.2020

ASF: Piaţa asigurărilor a fost în 2016 peste maximul istoric din 2008. RCA și teama de incendii fac piața asigurărilor generale

de Adrian N Ionescu 23.3.2017

Primele brute subscrise (PBS) de asigurare pe segmentul răspunderii civile auto au asigurat 54% din totalul subscrierilor pentru asigurări generale, în anul 2016, cu un volum de 4,14 miliarde lei, în creștere cu 26% față de 2015, potrivit raportului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Anul trecut a fost marcat de scandalul creşterii preţurilor RCA şi de o plafonare contestată a acestora, decisă de ASF.

Celelalte prime pentru vehicule terestre (exclusiv materialul feroviar rulant) au contribuit cu 1,75 miliarde lei (23% din totalul asigurărilor generale, creștere cu 4%), iar asigurările de incendiu și calamități naturale (clasa A8) – cu peste 946 de milioane lei (12% din total, scădere de 2%)

Cele trei categorii menţionate acoperă 89% din piaţa asigurărilor generale din România. Acest segment de piaţă a înregistrat în anul 2016 o creştere de 11% comparativ cu 2015.

Segmentul de asigurări de viaţă a consemnat un avans de 6,7%. Cea mai mare creștere față de anul precedent au înregistrat-o asigurările de sănătate cu aproximativ 70%.

Mai mult decât în 2008

„Piaţa asigurărilor din România şi-a continuat trendul susţinut de creştere şi în 2016, înregistrând un volum al primelor brute subscrise (PBS) de 10,05 miliarde de lei, cu 10% mai mult faţă de anul precedent, când a fost consemnată o majorare cu 9% a primelor brute subscrise (PBS), comparativ cu anul 2014”, spune raportul ASF.

Astfel, piața asigurărilor a depăşit, anul trecut, maximul istoric de 8,94 miliarde lei atins în anul 2008, în condiţiile în care au ieşit din piaţă Astra Asigurări, Carpatica Asig, Forte Asigurări şi Lig Insurance.

Valoarea primelor brute subscrise de către societăţile de asigurare și de sucursale, doar pe teritoriul României, a fost de 9,93 miliarde de lei, în creştere cu 12% comparativ cu anul precedent (8,86 miliarde lei), în timp ce primele brute subscrise pe teritoriul altor state au fost de 0,1 miliarde lei față de anul 2015, când au atins un volum de 0,27 miliarde lei.

PBS aferente asigurărilor generale (AG) și subscrise de către societăţile de asigurare au atins în anul 2016 pragul de 7,71 miliarde lei, în creştere cu 11% faţă de anul precedent, în timp ce sucursalele au cumulat PBS de 305 milioane lei în creștere cu 14% față de anul precedent.

Concentrarea pieței

Piața asigurărilor din România este caracterizată de un grad ridicat de concentrare.

Anul trecut, 87% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăți de asigurare din cele 31 de societăți care desfășurau, la 31 decembrie 2016 activitate de asigurare/reasigurare, similar cu anii anteriori.

Regimul solvabilitate II

O analiză comparativă între cerințele de capital impuse de solvabilitate II și solvabilitate I indică, pentru sectorul asigurărilor din România, o cerință suplimentară de capitalizare în valoare de 1,26 miliarde lei la nivel de piață. Cerința suplimentară de finanțare, apărută odată cu trecerea la regimul solvabilitate II, este acoperită parțial de surplusul de fonduri proprii rezultat în urma schimbării metodei de evaluare a activelor și rezervelor (mai ales în cazul asigurărilor de viață)”, consideră ASF.

Societățile de asigurare dispuneau de fonduri proprii eligibile să acopere cerințele de capital în creștere cu 1,14 miliarde lei (circa 40%), la data de 1 ianuarie 2016, față de marja de solvabilitate disponibilă la 31 decembrie 2015, conform regimului prudențial anterior, potrivit ASF.

Atât valoarea activelor, cât și cea a obligațiilor societăților de asigurare (măsurate conform principiilor regimului solvabilitate II) au crescut pe parcursul trimestrului IV 2016, comparativ cu valorile înregistrate la 1 ianuarie 2016 (activele totale ale societăților de asigurare au crescut cu 15% și datoriile cu 14%).

Fondurile proprii eligibile să acopere cerința de capital de solvabilitate se aflau, la finalul trimestrului IV 2016, la o valoare de 4,58 miliarde lei, în creştere cu 40% comparativ cu 1 ianuarie 2016, în timp ce cerința de capital de solvabilitate (SCR) a crescut cu 206 milioane lei, în timpul anului 2016, până la nivelul de 2,8 miliarde lei – spun datele ASF.

Detalii: Asigurări de viaţă

Primele brute subscrise (PBS) de către societăţile de asigurare pentru activitatea de asigurări de viaţă au înregistrat, anul trecut, un volum de 1,66 miliarde lei, în creştere cu 6% comparativ cu anul precedent, în timp ce sucursalele au cumulat PBS de 356 milioane lei în creștere cu 11% față de anul precedent.
Cele mai mari ponderi le dețin clasele de asigurări de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare, respectiv cele de asigurări de viaţă şi anuităţi legate de fonduri de investiţii, care împreună cumulează 95% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări de viață. Astfel:

  • Clasa C1 – Asigurări de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare, reprezintă 67% din totalul subscrierilor pentru asigurări de viaţă, a înregistrat în anul 2016 o creştere cu 17% faţă anul precedent, cu un volum al PBS de 1,11 miliarde lei;
  • Clasa C3 – Asigurări de viaţă şi anuităţi legate de fonduri de investiţii, reprezintă 28% din totalul subscrierilor pentru asigurări de viaţă, a înregistrat în anul 2016 o scădere cu 17% faţă de 2015, cu un volum al PBS de aproape 474 milioane de lei.

Detalii: Indemnizaţii brute plătite

La sfârșitul anului 2016, societățile de asigurare au raportat indemnizații brute plătite (excluzând maturități și răscumpărări parțiale și totale), cumulat pentru cele două categorii de asigurări, în sumă de 3,75 miliarde lei, astfel:

  • 3,6 miliarde lei sunt aferente contractelor de asigurări generale (96%), înregistrând o scădere cu 5% față de anul anterior (3.773.614.760 lei);
  • 154 milioane de lei sunt sume plătite pentru indemnizații brute, aferente asigurărilor de viață, înregistrând o creştere cu 6% față de anul anterior (144.890.234 lei).

„Scăderea aferentă asigurărilor generale este datorată falimentului a trei societăți de asigurare (Astra, Carpatica şi Forte). Daunele aferente portofoliului de asigurări ale celor trei societăţi au fost preluate de Fondul de Garantare a Asiguraţilor în limita plafonului de 100.000 euro şi de către BAAR pentru daunele externe mai mari de 100.000 euro”, spune raportul ASF.

În anul 2016, Fondul de Garantare a Asiguraților a plătit daune în valoare de 144,7 milioane lei din care aproximativ 78% pentru daune RCA.

Detalii: Brokeri de asigurare şi/sau reasigurare

Valoarea primelor intermediate pentru asigurări generale și asigurări de viață a fost în sumă de 6,2 miliarde lei, la data de 31.12.2016. Creșterea nominală față de aceeași perioadă a anului 2015 (5,217mld. lei) a fost de 19% (o creștere de 18,67% pentru asigurări generale și o creștere de 31,75% pentru asigurări de viață).

În anul 2016, brokerii de asigurare și/sau reasigurare au intermediat 66% din volumul total al primelor brute subscrise de asigurători pentru cele două categorii de asigurare (6,208 mld. lei), ceea ce reprezintă o creștere cu 5%, față de gradul de intermediere înregistrat în perioada similară a anului 2015 (61%).

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 23.3.2017

Lăsați un comentariu


Stiri

Se lansează schema de ajutor de stat „Granturi pentru investiții”. Înscrierile încep pe 3 decembrie

Raluca Florescu

Pe data de 3 decembrie va fi lansată etapa de înscriere în cadrul măsurii 3 „Granturi pentru investiții”, aprobată prin OUG 130/2020, a anunțat Ministerul… Mai mult

Stiri

Oficial OMS: Sistemele de sănătate sunt gestionate ca “liniile aeriene low-cost”, nepregătite pentru crize

Iulian Soare

Mike Ryan, directorul Programului pentru urgenţe sanitare al OMS, a avertizat luni că omenirea riscă viitoare pandemii dacă nu învaţă din criza actuală de coronavirus,… Mai mult

Europa

Decizia privind autorizarea vaccinului anti-Covid dezvoltat de Pfizer-BioNTech, cel târziu pe 29 decembrie – Agenția Europeană a Medicamentului

Iulian Soare

Vaccinul anti-Covid produs de Pfizer-BioNTech ar putea fi autorizat în UE înaintea celui dezvoltat de Moderna. Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat marţi că… Mai mult

Europa

Germania interzice o grupare extremistă ce promovează reinstaurarea nazismului

Iulian Soare

Poliţia germană a efectuat marți mai multe percheziţii la domiciliile membrilor grupării de extremă dreapta „Brigada Lupilor 44”, scoasă în afara legii şi despre care… Mai mult

Stiri

Răspunsul Kremlinului la cererea Maiei Sandu: “Retragerea forţelor de menținere a păcii în Transnistria poate duce la destabilizare gravă în regiune”

Iulian Soare

O modificare a statu-quo-ului forţelor ruse de menținere a păcii în Transnistria ar putea duce la o destabilizare gravă în regiune, a declarat luni Dmitri… Mai mult

Europa

Comisia a virat României a 3-a tranșă de – de 3 mld. euro – din împrumuturile acordate prin SURE

Iulian Soare

Comisia Europeană a plătit marţi a treia tranşă, în valoare de 3 miliarde de euro, din împrumutul acordat în cadrul instrumentului SURE. Dintre cele cinci… Mai mult

Stiri

Consens în OPEC – restricțiile de producție, prelungite cu 3 luni, dacă acceptă și aliații din OPEC+

Iulian Soare

Membrii OPEC au ajuns luni la un consens larg asupra necesităţii de prelungire cu trei luni a măsurilor actuale de reducere a producţiei, dacă aliaţii… Mai mult