Un număr de 198 de ucraineni, inclusiv trei copii, au fost ucişi de la începutul războiului, a anunțat sâmbătă ministrul ucrainean al Sănătății, Viktor Lyashko, citat de CNN. Alte 120.000 de ucraineni au părăsit țara, fugind de bombardamentele rușilor. Aproximativ 100.000 au ajuns în Polonia, principala destinație a refugiaților.
Alte 1.115 de persoane, dintre care 33 copii, au fost rănite, a mai spus oficialul.
Dintre aceste persoane, 35 persoane, inclusiv doi copii, au fost răniţi în Kiev, în timpul bombardamentelor din noaptea de vineri spre sâmbătă, a anunțat primarul oraşului, Vitali Kliciko, citat de Reuters. Nu a explicat dacă sunt doar civili.
Potrivit ultimul bilanț prezentat de Ministerul ucrainean al Apărării, de sâmbătă dimineața, aproximativ 3.500 de soldaţi ruşi au fost ucişi şi alţi 200 au fost capturaţi.
Ministerul rus al Apărării nu a raportat nicio victimă, de la începutul conflictului militar din Ucraina, conform CNN, care a făcut sâmbătă o recenzie a comunicatelor lor de presă emise de Moscova.
În cea mai recentă actualizare pentru mass-media de sâmbătă, Ministerul rus al Apărării enumeră doar pierderile de echipamente militare ale armatei ucrainene, ca urmare a ceea ce numește o „operație militară specială”.
Vineri, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, a declarat că nu au fost victime din partea rusă, într-o declarație privind o operațiune de cucerire a unui aeroport de la periferia Kievului.
Rusia evită recunoașterea pierderilor, pentru a nu recunoște indirect eșecul blitzkrieg-ului pe care-l plănuise și, pe de altă parte, nu poate admite că războiul de ocupare declanșat face victime în rândul civililor.
Numerele comunicate de autoritățile ucrainene nu pto fi verificate, dar Ben Wallace, secretarul britanic al Apărării, spunea vineri dimineața că rușii au pierdut cel puțin 450 de militari, iar filmările din Kiev și alte orașe numeroase cadavre ale soldaților ruși, precum și coloane de tancuri distruse sau rămășite de elicoptere.
Kievul a mai declarat că 14 avioane militare, 8 elicoptere, 102 tancuri şi mai mult de 530 de alte vehicule militare au fost distruse, de la începerea invaziei, conform datelor prezentate sâmbătă dimineața de Ministerul ucrainean al Apărării.
Kievul a cerut ajutorul Crucii Roșii pentru transportarea în Rusia a cadavrelor militarilor ruși uciși
Ucraina a lansat un apel către Comitetul Internațional al Crucii Roșii să sprijine trimiterea în Rusia a cadavrele soldaților ruși morți în timpul confruntărilor.
„Facem apel la Crucea Roșie să ne ajute să ducem cadavrele soldaților ruși morți în Federația Rusă. E vorba de mii de cadavre de invadatori. Aceasta este o nevoie umanitară și cerem ca trupurile Invadatorii ruși părăsesc teritoriul Ucrainei și pleacă în Federația Rusă”, a transmis Iryna Vereschuk, viceprim-ministru al Ucranei pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar, într-un briefing de presă, sâmbătă.
Peste 120.000 de ucraineni și-au părăsit țara, peste 100.000 au intrat în Polonia – ONU
Peste 120.000 de ucraineni au fugit din ţară după ce Rusia a invadat Ucraina, a declarat Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Kelly Clements, relatează CNN.
Alte aproximativ 850.000, cei mai mulți din regiunile estice, și-au părăsit locuințele și s-au relocat în alte zone ale Ucrainei.
Situaţia urmează se înrăutăţească şi mai mult, avertizează oficialul ONU, instituție ale cărei estimări arată că peste patru milioane de ucraineni s-ar putea refugia în Europa, pe măsură ce războiul continuă.
”Sunt primiţi extraordinar de către comunităţile locale. Însă este o situaţie dinamică. Evident, suntem devastaţi de ceea ce urmează”, a mai declarat Kelly Clements.
Cei mai mulţi ucraineni se refugiază în Polonia şi Republica Moldova, dar şi în România, Slovacia şi Ungaria.
Numărul celor ajunși Polonia a depășit depășit 100.000.
UE a anunțat deja că va primi toți refugiații din Ucraina
Uniunea Europeană a anunțat încă de joi că îi va primi pe toţi cei care fug de bombardamentele dezlănțuite de Rusia în Ucraina și că statele membre își vor coordona toate aceste acțiuni.
„Trebuie să facem totul pentru a-i accepta fără întârziere pe cei care fug acum de bombe, de tancuri”, declara şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock.
„Am încercat totul pentru a nu se ajunge la acea zi (a invaziei – n. red.), dar ea totuşi a sosit, fiindcă preşedintele Rusiei a ales războiul în locul vieţilor omeneşti. Şi de aceea îi vom primi pe toţi cei care fug acum”, a mai spus Baerbock.
***