UE și Marea Britanie au decis vineri seara înghețarea activelor lui Vladimir Putin și ale ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov.
„Permiteți-mi să semnalez că singurii lideri din lume care sunt sancționați de Uniunea Europeană sunt Assad din Siria, Lukașenko din Belarus și acum Putin din Rusia”, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell. într-o conferință de presă.
Un anunț similar a fost făcut de premierul britanic Boris Johnson.
Nu se vor impune interdicții de călătorie pentru Vladimir Putin și Serghei Lavrov, gest menit să reprezinte deschiderea UE pentru dialog.
Chestiunea a fost discutată de liderii europeni în cadrul summitul extraordinar al Consiliului European.
Intenția a fost anunțată pe parcursul zilei de vineri, pe surse, de către publicația Financial Times.
Critiie dure din partea unor politicieni europeni și presiune din partea societății civile pentru o atitudine mai dură față de Kremlin
Guvernele statelor UE care au blocat sancțiunile dure împotriva Rusiei s-au făcut de rușine, acuză fostul președinte al Consiliului European Donald Tusk.
„În acest război totul este real: nebunia și cruzimea lui Putin, victimele ucrainene, bombele care cad asupra Kievului”, a scris vineri pe Twitter polonezul.
De asemenea, Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, a cerut vineri ca Rusia să fie exclusă din sistemul SWIFT.
„Este corect ca UE să adopte sancțiuni masive, fără precedent și severe împotriva Rusiei. Avem nevoie de mai mult și trebuie să fie mai extinse, inclusiv excluderea Rusiei din sistemul SWIFT și sancțiuni individuale dure impuse în unanimitate”, este postarea Robertei Metsola de pe Twitter.
Uniunea Europeană a decis, joi, să înghețe activele rusești din blocul comunitar și să oprească accesul băncilor rusești la piețele financiare europene, însă a fost respinsă ideea blocării accesului Rusiei la rețeaua globală de plăți bancare SWIFT.
S-au opus Germania, Italia, Cipru și Ungaria.
Franța ar accepta blocarea doar ca o sancțiune de „ultimă instanță”, potrivit ministrului francez de Finanțe Bruno Le Maire. Interzicerea accesului Rusiei la sistemului SWIFT ar face aproape imposibile tranzacțiile bancare ruse, dar și plata importurilor europene de țiței și gaze rusești.
Or, în ciuda declanșării invaziei miliare ruse în Ucraina, tranzitul gazelor rusești prin conductele din această țară nu a fost oprit.
Astfel că Germania și Ungaria sunt alte două țări care s-au opus propunerii președintelui american Joe Biden de a bloca accesul Rusiei la SWIFT. S-au mai opus Ciprul și Italia, aceasta din urmă având o prezență importanță pe piața bancară rusă prin UniCredit.
Germania este „deschisă” la măsura excluderii Rusiei din sistemul internațional de plăți SWIFT, dar înainte de aceasta este necesară evaluarea consecințelor asupra propriei economii, a declarat vineri ministrul german de Finanțe Christian Lindner.
„Suntem deschiși, dar trebuie să știi ce faci”, a spus Lindner, prezent vineri la reuniunea informală a Consiliului UE pentru Economie și Finanțe (Ecofin) de la Paris, citat de Reuters.
Pentru că Germania s-a gândit la consecințele excluderii Rusiei din SWIFT, asta nu înseamnă că țara sa este împotriva măsurii, a mai explicat oficialul.