Rusia „este astăzi cea mai directă amenințare la adresa ordinii mondiale cu războiul barbar împotriva Ucrainei și pactul său îngrijorător cu China”, a declarat joi președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Declarația a fost făcută după întâlnirea cu premierul japonez Fumio Kishida, la care a participat și președintele Consiliului European, Charles Michel.
Înalți oficiali ai UE se află la Tokyo pentru summit-ul anual UE-Japonia, organizat într-o perioadă în care mare parte din comunitatea internațională face presiuni asupra Moscovei din cauza războiului din Ucraina, îngrijorarea crescând și cu privire la rolul Chinei.
„Invazia Ucrainei de către Rusia nu este doar o chestiune pentru Europa, ci zguduie nucleul ordinii internaționale, inclusiv Asia. Acest lucru nu trebuie tolerat”, a spus și premierul Fumio Kishida. Guvernul Japoniei s-a alăturat sancțiunilor dure împotriva Moscovei, inclusiv asupra energiei.
Poziția din ce în ce mai puternică a Beijingului în Asia a fost, de asemenea, pe ordinea de zi a discuțiilor, Euractiv relatând că UE urmărește să asume un rol mai important în confruntarea cu China.
Parteneriat digital UE – Japonia, consolidarea lanțurilor de aprovizionare
„Cooperarea noastră în Ucraina este critică în Europa, dar este importantă și în Indo-Pacific și dorim, de asemenea, să aprofundăm consultările în privința Chinei. China trebuie să se ridice și să apere sistemul multilateral de care a beneficiat în dezvoltarea țării sale”, a spus Charles Michel.
Ursula von der Leyen a anunțat că UE și Japonia își intensifică cooperarea, inclusiv prin lansarea unui parteneriat digital. Este o premieră pentru Europa, parteneriatul axându-se pe competitivitate și securitate.
Președintele Comisiei Europene a spus că cele două părți vor lucra, de asemenea, pentru a „diversifica și consolida lanțurile noastre de aprovizionare”.
„Acest lucru este important pentru că există materiale și tehnologii care au devenit esențiale pentru economia noastră și viețile de zi cu zi, cum ar fi semiconductorii, de exemplu. Trebuie să ne putem baza pe lanțuri de aprovizionare de încredere”, a spus Ursula von der Leyen.
Relații deteriorate Tokyo – Moscova
Relațiile Japoniei cu Rusia s-au deteriorat serios după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Tokyo a impus sancțiuni împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a altor lideri politici și ai mediului de afaceri pentru invazia Ucrainei.
În replică, Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat, pe 4 mai, sancțiuni împotriva a 63 de oficiali, jurnaliști și profesori japonezi pentru implicarea acestora într-o „retorică inacceptabilă” împotriva Moscovei.
Pe lista sancțiunilor rusești figurează, între alții, premierul Kishida, ministrul de externe Yoshimasa Hayashi și ministrul apărării Nobuo Kishi. Sancțiunile interzic persoanelor vizate să intre în Rusia pe termen nelimitat, a spus ministerul.
Premierul Fumio Kishida a spus că nu poate accepta decizia Moscovei și că Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru deteriorarea relațiilor bilaterale.
Japonia a reacționat dur pe 22 martie, după ce Rusia s-a retras din negocierile privind tratatul de pace cu Japonia și a înghețat proiecte comune legate de insulele Kurile.
Rusia și Japonia nu au pus capăt oficial ostilităților celui de-al Doilea Război Mondial din cauza conflictului lor asupra insulelor Kurile, capturate de Uniunea Sovietică la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Acestea se află lângă cea mai nordică insulă a Japoniei, Hokkaido.
***