2 mai, 2022

Prim-ministrul indian Narendra Modi și membrii guvernului său se află luni la Berlin pentru a șasea rundă de consultări guvernamentale germano-indiene.

Germania va pune la dispoziție 10 miliarde de euro pentru cooperarea bilaterală cu India în următorii ani, a anunțat luni cancelarul Olaf Scholz.

Ambele părți intenționează să semneze o serie de acorduri bilaterale pe probleme precum sprijinirea New Delhi în lupta sa împotriva schimbărilor climatice.


Potrivit Politico, cancelarul german Olaf Scholz are un mesaj urgent pentru premierul Modi: dorește ca India să nu mai cumpere petrol ieftin din Rusia. Cu alte cuvinte, Germania cere Indiei să nu submineze embargoul energetic pe care UE îl pregătește împotriva Moscovei.

India a menținut în mod tradițional legături strânse cu Rusia, deoarece se teme de influența în creștere a Chinei vecine, dar guvernul lui Olaf Scholz speră să-l convingă pe Narendra Modi că ar fi mai bine să se alinieze cu Occidentul, având în vedere că Moscova și Beijingul au propriile planuri de cooperare strânsă.

(Citiți și: Ursula von der Leyen în India: Consiliu UE – India după modelul transatlantic”)

„Este absolut crucial ca partenerii strategici ai Rusiei să-i întoarcă spatele lui Putin”, a declarat în weekend Rolf Mützenich, președintele social-democraților din parlamentul german.

UE caută la New Delhi și Tokyo alternative la relația cu China

Pe măsură ce China își consolidează parteneriatul strategic cu Rusia, Europa caută acum aliați în Asia, cele mai curtate state fiind India și Japonia.


„În timp ce se ocupă de războiul din Ucraina, Europa trebuie, de asemenea, să se concentreze asupra abordării sale indo-pacifice, deoarece viitorul ordinii globale nu este decis doar în Ucraina”, explică Janka Oertel, director al programelor pentru Asia din cadrul Consiliului European pentru Relații Externe.

În această cheie trebuie citită și vizita de săptămâna trecută la New Delhi a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În timpul vizitei, ea a criticat China pentru parteneriatul cu Rusia, salutând în același timp India pentru faptul că se dovedește a fi una dintre cele mai mari democrații din lume și promițând că UE își va aprofunda relațiile comerciale cu India.

În încercarea de a convinge India să renunțe la parteneriatul său cu Rusia, Ursula von der Leyen a precizat: „Rezultatul războiului nu numai că va determina viitorul Europei, ci va afecta profund regiunea Indo-Pacific și restul lumii”.

O problemă majoră în relațiile UE – India este lipsa unui acord de liber schimb. O încercare anterioară de a ajunge la un acord, cu negocieri care au durat șapte ani, a sfârșit într-un impas. Ambele părți încearcă acum să reia discuțiile. Probleme spinoase nerezolvate țin în special de agricultură și de standardele și drepturile muncii.

La fel ca Ursula von der Leyen, prim-ministrul britanic Boris Johnson a vizitat India, unde s-a concentrat pe cooperare în domeniul apărării.

(Citiți și:Marea Britanie își liberalizează exporturile de armament în India”)

La conferința de presă cu omologul său indian, Narendra Modi, premierul Boris Johnson a anunțat liberalizarea exporturilor de armament în India. Premierul britanic și-a mai exprimat încrederea că India nu va permite ca armele Occidentale să ajungă, pe căi ilegale, în Rusia.

Într-o mișcare apreciată de UE, India a decis să deschidă și o nouă ambasadă în Lituania – țara UE vizată în prezent de embargoul comercial al Beijingului.

Săptămâna trecută, Olaf Scholz a făcut prima sa călătorie în Asia de când a devenit cancelar german. Spre deosebire de predecesoarea sa, Angela Merkel, care a cultivat legături personale cu conducerea comunistă de la Beijing, Olaf Scholtz a vizitat Japonia.

La Tokyo, cancelarul a vorbit depre nevoia de diversificare a mediului german de afaceri.

Relația UE cu Japonia pare destul de simplu de consolidat. De la debutul războiului din Ucraina, Japonia, Singapore și Coreea de Sud au fost statele care au adoptat imediat sancțiunile impuse Rusiei de UE și de SUA.

„Deși Japonia realizează că Europa nu poate egala ca importanță principalul lor aliat, Statele Unite, nu cred că vor refuza, ca măsură suplimentară de asigurare, o relație strânsă cu UE”, afirmă Dietmar Schweisgut, fost ambasador UE în Japonia și China.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: