joi

25 aprilie, 2024

4 iunie, 2018

Cancelarul german Angela Merkela transmis duminică președintelui Franței mult-așteptatul răspuns cu privire la reforma UE, Euractiv caracterizând acest răspuns drept ”o ramură de măslin în privința investițiilor și a ajutorului oferit statelor din Zona euro afectate serios de datorii”.

La peste un an după ce Emmanuel Macron a câștigat președinția Franței cu promisiunea că va urmări în plan extern reforma instituțiilor europene, contra-oferta Angelei Merkel vine într-un moment în care crește îngrijorarea cu privire la viitorul UE din cauza turbulențelor politice din Italia și Spania și a tensiunilor transatlantice.

În cadrul unui interviu publicat duminică, cancelarul Angela Merkel a anunțat că sprijină inclusiv propunerea lui Emmanuel Macron de creare a unei forțe militare europene de intervenție, independentă de NATO.

”Buget de investiții” pentru Zona euro


Angela Merkel a declarat Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung că economiile de top ale Uniunii Europene sprijină înființarea unui fond special de investiții, al cărui buget va fi ”la limita de jos a intervalului de două cifre, miliarde de euro”.

Cancelarul german spune că așa-numitul ”fond de vreme rea” va contribui la echilibrarea decalajelor economice dintre țările europene mai bogate și mai sărace, ”care trebuie să recupereze în domeniile științei, tehnologiei și inovării”.

”Avem nevoie de convergența rapidă a statelor membre, iar pentru asta trebuie să consolidăm capacitatea de investiții cu ajutorul politicilor structurale suplimentare”, spune cancelarul, care a precizat că acest fond își va începe activitatea imediat ce primele sume sunt vărsate.

Deși bugetul propus de Angela Merkel este mai mic decât cel imaginat de Emmanuel Macron, va fi totuși un instrument suplimentar în lupta cu austeritatea care subminează încrederea în blocul comunitar.


Un comunicat emis de Administrația Prezidențială franceză salută anunțul făcut de Angela Merkel. ”Este singura modalitate prin care putem întări Zona euro și UE. Franța rămâne în continuare determinată să pună în aplicare planul ambițios de reformă europeană”, a transmis Palatul Elysée..

OK pentru Fondul Monetar European

Angel Merkel a sprijinit și ideea, germană la origine, de transformare a Mecanismului European de Stabilitate (ESM) într-un așa-numit Fond Monetar European (EMF), care ar urma să acorde linii de credit pe termen scurt statelor de criza datoriilor suverane.

Mecanismul European de Stabilitate este un organism interguvernamental care supraveghează creditele de salvare pentru statele membre aflate în dificultate, așa cum a fost situația Greciei. ESM a fost creat în mijlocul crizei care a afectat Zona euro în septembrie 2012 și are o capacitate de creditare de 500 de milioane de euro.

”Scopul nostru este să devenim puțin mai independenți față de Fondul Monetar Internațional”, a spus cancelarul Merkel, subliniind că EMF ar putea sprijini și măsuri de consolidare a monedei euro, inclusiv o Uniune bancară și a piețelor de capital.

„Dacă întreaga zonă euro ar fi în pericol, EMF trebuie să poată acorda credite pe termen lung pentru a ajuta țările. Pot fi împrumuturi pe 30 de ani și vor fi condiționate de reformele structurale masive”, a detaliat Angela Merkel pentru publicația germană.

Cancelarul a completat: “În plus, mă gândesc că EMF ar avea și posibilitatera acordării unor linii de credit pe termen scurt, pe 5 ani de exemplu. În acest mod, am putea ajuta și statele care au dificultăți din cauza unor circumstanțe extraordinare. Și aceste împrumuturi ar fi acordate în anumite condiții, plafonul de creditare ar fi limitat, iar rambursarea va fi făcută integral”.

Angela Merkel a precizat că vede EMF constituit de asemenea ca organism interguvernamental, aflat sub autoritatea parlamentelor naționale, care ar supraveghea modul în care sunt cheltuiți banii.

În timp ce coeziunea statelor membre ale Zonei euro este importantă, ”solidaritatea între partenerii euro nu trebuie niciodată să conducă la o uniune a datoriilor, ci ar trebui să se manifeste în a-i ajuta pe alții să se ajute singuri”, a spus cancelarul Merkel atunci când a fost întrebată în legătură cu știrile care transmit că noul guvern italian plănuiește să ceară Băncii Centrale Europene să îi șteargă o datorie de 250 miliarde euro.

Franța insistă în continuare cu planurile ambițioase

Germania și Franța, unanim acceptate ca motoare ale integrării europene, plănuiesc convorbiri la nivel înalt care să se desfășoare înaintea summitului UE de la sfârșitul lunii iunie pentru a-și coordona pozițiile legate de schimbările ce trebuie operate în UE după Brexit.

O sursă guvernamentală franceză citată de Euractiv afirmă că mai este mult de muncă până ca cele 2 state să ajungă la ”un acord ambițios asupra viitorului Uniunii monetare”.

Angela Merkel și Emmanuel Macron se vor întâlni, îsoțiți de cei mai importanți membri ai guvernelor lor, la Palatul Meseberg, în apropiere de Berlin, pe data de 19 iunie, cu scopul de a finaliza o ”foaie de parcurs” comună referitoare la reforma Zonei euro. După acest moment, liderii celor 2 state vor încerca să își convingă omologii europeni la summitul din 28-29 iunie.

Acest summit UE este perceput drept ultima șansă, înainte de alegerile din mai 2019, ca UE 27 să cadă de acord asupra unor proiecte majore, care să arate alegătorilor europeni că trebuie să creadă în continuare în proiectul european, proiect care, iată, ”livrează” rezultate.

Comentariile făcute de cancelarul german au fost apreciate de oficiali ai SPD, partener de coaliție guvernamentală care a venit la putere la începutul anului, după alegerile din septembrie 2017.

”Sunt vești foarte bune, sunt noutăți absolute anunțate de doamna Merkel”, a declarat Andrea Nahles, liderul SPD, la postul public ARD.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: