NATO este acum mai importantă pentru Germania decât a fost în perioada Războiului Rece, a spus cancelarul Angela Merkel, miercuri, în fața parlamentarilor germani.
”Păstrarea Alianței azi este chiar mai în interesul Germaniei decât a fost în perioada Războiului Rece, în orice caz, cel puțin la fel de important. Asta pentru că, așa cum a spus ieri și ministrul de Externe, Europa nu este capabilă în acest moment să se apere singură”, a afirmat Angela Merkel miercuri, în cadrul dezbaterii din Bundestag a bugetului Germaniei pe 2020.
Declarația Cancelarului german apare la trei săptămâni de la publicarea deja celebrului interviu acordat de președintele francez Emmanuel Macron publicației The Economist, în care a lansat ideea ”morții cerebrale” a NATO.
(Citiți și: ”Președintele Macron vorbește despre ”moartea cerebrală” a NATO”)
În opoziție cu președintele francez, Angela Merkel le-a spus parlamentarilor germani că Europa ”a fost și încă este dependentă de alianța transatlantică și de aceea este foarte bine să ne implicăm, să ne asumăm mai multă responsabilitate, să lucrăm în favoarea alianței”.
Pledoaria cancelarului german a atins și chestiunea aliatului-problemă al NATO, Turcia, opinia Angelei Merkel fiind aceea că ”Turcia trebuie să rămână membru NATO pentru că este de importanță geostrategică să fie alături de noi”.
(Citiți și: ””Îți cer un singur lucru: dă Europa Rusiei.” Atunci s-a tranșat și soarta României”)
Relația din interiorul NATO a fost din nou supusă încercărilor de Ankara, care a refuzat, la începutul săptămânii, să susțină planuri revizuite de apărare comună a Țărilor Baltice și a Poloniei din cauză că simte că NATO nu îi sprijină acțiunile militare din Siria.
(Citiți și: ”Turcia blochează planuri ale NATO de apărare colectivă a Țărilor Baltice şi a Poloniei”)
Angela Merkel a reînnoit în Bundestag promisiunea de a crește până în 2024 cheltuielile cu Apărarea la 1,5% din PIB, urmând ca nivelul alocărilor să se apropie de 2% după 2030.
Puțin înaintea summit-ului NATO de la Londra, Germania a decis să își anunțe aliații că, în 2020, va cheltui 50,25 miliarde euro pentru întărirea capacităților de apărare.