joi

18 iulie, 2024

29 mai, 2023

Angajaţii CFR au început luni protestele prin pichetarea Ministerului Transporturilor, timp de aproape trei ore, solicitând, în primul rând,creșterile salariale prevăzute în Legea privind Statutul personalului feroviar.

De asemenea, ei solicită aprobarea bugetelor CFR Infrastructură și CFR Călători, de care depind majorările salariale.

Dacă revendicările, discutate de mai mult timp cu autoritățile și , Federația Transportatorilor Feroviari amenință că, de la 1 iulie vor fi oprite toate trenurile companiilor de stat.


“Ceferiştii ies în stradă la mitinguri de protest organizate de Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, în 29.05.2023 şi în 26.06.2023, între orele 10.00-12.45, lângă Parcul din faţa Ministerului Transporturilor şi lângă parcarea din faţa Ministerului Transporturilor pentru că vrem Bugetul aprobat şi Statutul aplicat şi sunt hotărâţi ca să protesteze împreună şi cu celelalte Federaţii Sindicale Feroviare în faţa sediului Guvernului României pentru aprobarea de către Guvernul României a BVC-urilor (bugetelor – n.red.) CFR Călători şi CFR Infrastructură pe anul 2023 şi pentru aplicarea Legii nr. 195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar la Ceferişti de la 01 iulie 2023”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim. 

Principala revendicare – creșteri salariale, conform Statutului feroviarilor

În companiile Infrastructură, Călători, Marfă și atelierele de reparații sunt angajați aproximativ 50.000 de salariați, care ar trebui să beneficieze de majorările prevăzute în Statutul personalului feroviar.

Legea a reintrodus coeficientul k, de ierarhizare corespunzător fiecărei funcții și fiecărui grad profesional, raportat la salariul minim pe economie, și generează majorarea salariilor cu procente cuprinse între 20 și 40%.

(Citește și: „Mersul (accidentelor) trenurilor: fotografia unui sistem care trece de la categoria ”paragină” la cea de ”pericol public”„)

Aplicarea de la 1 iulie a art. 34 și 35 din Statut

De asemenea, sindicaliștii solicită intrarea în vigoare a articolelor 34 și 35 din Legea nr. 195/2020 privind Statutul personalutui feroviar, care au fost prorogate de către Ministerul Muncii pentru 1 ianuarie 2024.


Aceste prevederi se referă la vârsta de pensionare, cu exceptările acordate unor categorii de angajați:

  • Personalul feroviar care a realizat stagiul complet de cotizare, potrivit legii, din care cel puțin 30 de ani în activitățile prevăzute la art. 35, are dreptul la reducerea vârstei standard de pensionare cu 5 ani fără aplicarea procentului de diminuare a cuantumului pensiei stabilit de lege.
  • Prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, personalul feroviar beneficiază, prin cumul, de reducerea prevăzută la alin. (2) și de reducerea vârstei standard de pensionare pentru activitatea desfășurată în locurile de muncă încadrate în grupele I și a II-a de muncă, respectiv în condiții deosebite sau speciale de muncă.(4) Reducerea cumulată prevăzută la alin. (3) nu poate fi mai mare de 13 ani.

Alte nemulțumiri ale salariaților din companiile feroviare:

  • degradarea condiţiilor de călătorie  cu trenurile de călători ale CFR Călători şi în anul 2023 din cauza lipsei fondurilor de reparaţii material rulant şi al fondului de investiţii
  • reţinerea celor 10% la bugetele de compensaţie/subvenţie şi la facilităţile de călătorie
  • faptul că CFR Călători în anul 2023 funcţionează pe un buget mai mic decât în anul 2022, deşi preţurile sunt duble
  • favorizarea Operatorilor de Transport Feroviar de Călători privaţi în raport cu CFR Călători.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: