vineri

26 aprilie, 2024

22 decembrie, 2021

Sindicaliştii din sănătate au început miercuri protestele pentru creșterea salariilor personalului auxiliar şi acordarea sporurilor şi personalului TESA, iar cei din educație anunță că se pregătesc pentru o grevă generală, în ianuarie, dacă veniturile nu le vor fi majorate conform promisiunilor din anii anteriori. 

Federaţia Solidaritatea Sanitară le-a cerut membrilor ca miercuri să iasă în pauza de masă în curtea unităţilor, să rămână câteva minute la final de program sau să se prezinte la serviciu în timpul liber, având în vedere că pe durata stării de alertă grevele sunt interzise.

”Salariaţii Spitalului Judeţean Tulcea s-au adunat în curte să protesteze împotriva OUG aflată în transparenţă, care nu prevede, aşa cum am primit promisiuni, creşterea salariilor tuturor salariaţilor din Sănătate la nivelul anului 2022. Noi am solicitat introducerea personalului TESA în Anexa 2pentru a beneficia şi de sporurile aferente acestei anexe”, a declarat Angelica Atanasov, preşedinte sindicat Solidaritatea Sanitara Tulcea. 


”Doar o mişcare de amploare are şanse reale de a obţine drepturile salariale cuvenite”, a transmis Federaţia.

De asemenea, Federația SANITAS anunţă grevă japoneză în toate unităţile: ”Începând de astăzi (miercuri – n.red.), pe perioada nedeterminată, personalul medico-sanitar, auxiliar și personalul TESA din unităţile sanitare din toată tara vor fi în grevă japoneză”.

”Un protest util este o acţiune ce are vizibilitate, amploare, indică o nemulţumire reală şi oferă tuturor lucrătorilor nemulţumiţi posibilitatea de a participa la el. Amploarea percepută a nedreptăţii este proporţională cu numărul lucrătorilor care manifestă pentru ea. Cum poate fi organizat un protest util în condiţiile în care greva este interzisă? Ieşind în pauza de masă în curtea unităţilor sau rămânând la sfârşitul programului în curtea unităţii câteva minute ori prezentându-vă de acasă în curtea unităţii la o oră stabilită”, au transmis reprezentaţii Federaţiei.  

Reprezentanţii organizaţiei sindicale cred că ”doar o mişcare de amploare a tuturor lucrătorilor din sănătate are şanse reale de a obţine drepturile salariale cuvenite”.  

Profesorii votează pentru grevă generală


Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” (cele trei organizații reprezentative la nivel național) au declanșat la începutul acestei săptămâni un referendum pentru stabilirea umătoarelor acțiuni de protest.

Personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 (salarii corespunzătoare anului 2022, când ajunge majoritatea bugetarilor la sumele finale din grila de salarizare) începând cu luna septembrie 2020.

Prevederea a fost însă prorogată succesiv, astfel încât personalul didactic se află în situația în care nu a mai beneficiat de nicio majorare salarială din luna ianuarie 2020, când s-a acordat cea de-a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018.

Din ianuarie 2020 și până în prezent, inflația a ajuns la aproximativ 11%, menționează cele trei organizații.

Majorarea salarială pe care Guvernul este dispus să o acorde în anul 2022 ar fi de aproximativ 65 de lei, cu mult sub nivelul stabilit prin lege.

Peste 30.000 de salariați din categoria personalului nedidactic din învățământ sunt plătiți cu salariul minim brut pe țară.

Rezultatele de până acum ale chestionarului (cu răspunsuri primite de la aproape 33.000 de angajați, dintre care aproximativ 92% sunt cadre didactice):

  • 77,8% din cei chestionați sunt de acord cu amânarea încheierii situației școlare pe semestrul I
  • 67,5% susțin organizarea unei greve generale, începând cu 10 ianuarie
  • 40,8% din angajați se gândesc să-și schimbe actualul loc de muncăși să părăsească acest domeniu

40,6% dintre repondenți au spus că sunt din municipii cu peste 50.000 de locuitori plus Municipiul București, 27,9% predau într-un oraș și 31,5% în comune și sate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: