Oficialii francezi s-au aflat marți în modul de ”control al daunelor”, în timp ce încercau să gestioneze furia și confuzia provocate de comentariile președintelui Emmanuel Macron privind dependența Europei de Statele Unite și relațiile sale cu China și Taiwan.
Comentariile lui Emmanuel Macron au fost făcute la finalul călătoriei sale în China, călătorie gândită inițial să prezinte unitatea europeană în relația cu Chinei la care a participat și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În final însă, călătoria nu a demonstrat altceva decât diferențe în ceea ce privește modul în care Beijing tratează Occidentul și diferențele dintre UE și Franța în ceea ce privește China.
O cronologie total nepotrivită
În interviul său, Emmanuel Macron a cerut UE să își reducă dependența de SUA și să devină un „al treilea pol” mondial, alături de Washington și Beijing.
Pe măsură ce politicienii și diplomații europeni s-au întors la muncă după weekendul sărbătorilor de Paște, aceștia încă se luptau să digere comentariile lui Emmanuel Macron, în special cele legate de criza din Taiwan.
(Citește și: ”Emmanuel Macron, interviu la Beijing: Europa nu trebuie să intre în confruntarea SUA-China”)
Aceste declarații au fost făcute în timp ce Beijing desfășura exerciții militare care au amenințat Taiwan, situație care a generat reacții dure în Germania și în Europa de Est.
Estul Europei nu urmează ideile lui Emmanuel Macron
Multe guverne din estul Europei văd legăturile cu Statele Unite ca fiind esențiale, în special având în vedere rolul cheie al Washington în sprijinirea Ucrainei împotriva invaziei rusești.
„Realitatea geopolitică înseamnă că trebuie să vedem mai clar cine este aliatul nostru și cine nu. Relațiile transatlantice puternice dintre Europa și SUA sunt fundamentul securității noastre”, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky pentru Reuters. „Europa trebuie să investească mai mult în propria sa securitate, dar nu văd asta ca un obstacol sau o limită pentru cooperarea cu SUA”, a spus completat oficialul ceh.
Un diplomat înalt din Europa Centrală și de Est, vorbind sub condiția anonimatului, a declarat: „Președintele Macron nu vorbește pentru Europa sau Uniunea Europeană. El ajută fără să vrea Beijing să gripeze unitatea transatlantică în timpul războiului în Europa, când este cel mai necesar.”
Marcin Przydacz, un consilier pentru politică externă al președintelui polonez Andrzej Duda, a spus clar că Varșovia nu este în favoarea vreunei mișcări de independență față de Washington. „Credem că este nevoie de mai multă America în Europa”, a declarat el pentru postul polonez Radio Zet. El a adăugat clar: „Astăzi Statele Unite sunt mai mult o garanție a siguranței în Europa decât Franța”.
Diplomația franceză încearcă să limiteze daunele
Acest tip de critică i-a determinat pe diplomații francezi să sublinieze că Emmanuel Macron nu a sugerat că Europa ar trebui să fie echidistantă geopolitic față de Washington și Beijing, ci pur și simplu că interesele Europei vor diferi uneori de cele ale Statelor Unite.
Ministerul francez de Externe a anulat marți o discuție informală pe marginea călătoriei din China, în timp ce oficialii se străduiau să limiteze orice probleme în relația cu Washington.
Răspunsul oficial de la Washington a fost măsurat. Fără să se adreseze direct comentariilor lui Emmanuel Macron, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA și Casa Albă au lăudat relația bilaterală cu Parisul.
Dar reacții negative au existat. Dacă Europa nu „alege între SUA și China în chestiunea Taiwan, atunci poate că nici noi nu ar trebui să alegem tabere când vine vorba de Ucraina și să lăsăm Europa să se descurce”, a spus senatorul republican Marco Rubio.
Chiar și aliații lui Macron ezită
Chiar și unii dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui din Franța au recunoscut că Emmanuel Macron a greșit. „Există o problemă cu comunicarea președintelui. Este un dezastru”, a spus un aliat al lui Macron, sub condiția anonimatului, spunând că momentul și locația declarațiilor sunt problematice.
„Ideea acum este să îi liniștim pe americani și să le spunem că nu este nimic nou și că în Taiwan avem aceeași poziție ca înainte”, a spus un înalt diplomat francez. „Dificultatea cred că nu va fi în cele din urmă cu americanii. Cred că va fi mai complicată cu europenii, în special cu statele baltice, nordice, est-europeni”.
Țări precum Germania, Italia și Spania au susținut relația UE – China, chiar în condițiile în care Washington adoptă o linie mai dură față de Beijing.
Nils Schmid, expert în politică externă și apropiat al cancelarului german Olaf Scholz, a declarat că atât Scholz, cât și Macron sunt de mult în favoarea ideii de „suveranitate europeană”.
Dar, a adăugat el: „Problema vizitei lui Macron este că a scos în mod deliberat cardul european și a luat-o pe Ursula von der Leyen cu el. Dar apoi a permis ca ea să fie pusă în plan secund. Acest lucru a distrus speranța pentru o politică europeană comună cu privire la China. China joacă cartea divizării Europei și trebuie să prevenim asta”.
***