Decizia Băncii Naționale a României (BNR) de majorare a dobânzii-cheie de politică monetară arată că inflația a început deja să producă efecte de runda a doua și că majorările de prețuri din energie au antrenat majorări de prețuri în alte sectoare, în special cel alimentar, a declarat marți, pentru Agerpres, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR.
“Am văzut o schimbare fermă de lider. Practic au pierdut întâietatea ca factori producători de inflație mărfurile nealimentare, care au trecut acum pe locul 2, și a luat luat conducerea plutonul de mărfuri alimentare”, a declarat Adrian Vasilescu.
El a precizat că pâinea a înregistrat o scumpire peste medie. Media inflației la mărfuri alimentare este 11,20% pe an și la pâine este de 16,36%. La cartofi s-a înregistrat o creștere și mai mare, peste medie, 36,5%, la citrice peste medie, 12,82%, la ulei 32%, iar peste medie, margarina 16,82%, a punctat consilierul BNR.
”Arată în primul rând (arată, n.r.) că Banca Națională a făcut o mutare bună când a ridicat cu 0,5% dobânda de referință pentru, că deși de s-a ajuns clar la concluzia în toate băncile centrale și în toate sistemele de analiză din lume că această inflație globală, care este determinată de criza energetică, nu poate fi lovită în niciun fel cu măsuri de politică monetară. Aici e nevoie doar de măsuri structurale. Dar iată că Banca Națională, înăsprind politica monetară și ridicând cu 0,5% dobânda de referință în recentul Consiliu de Administrație, arată că se produc efecte de runda a doua. Toate aceste efecte în planul inflației sunt efecte de runda a doua”, a explicat Adrian Vasilescu.
În ceea ce privește mărfurile nealimentare, el a menționat că acestea au trecut pe locul doi și aici vedem că “toate produsele sunt cumințite”, inclusiv articolele medicale, care au urcat cu 2,45%, cu mult sub medie. Dar combustibilii în continuare “lovesc și produc inflație”, iar gazele își mențin creșterea imensă la rata anuală, aproape 47%. Serviciile au o influență minoră la rata anuală, de 6,53%.
“Rata anuală a inflației fiind acum acum 10,15%, cu două cifre, a luat-o înaintea prognozei, pentru că prognoza anunța o creștere cu două cifre, până la 11% în luna aprilie. Iată că avem creșterea cu două cifre deja în luna martie”, a declarat Adrian Vasilescu.
El a menționat că prognoza a rămas deja în urma realității, iar lumea este în continuare în criză energetică. Iar atâta timp cât lumea este în criză energetică și cât a intervenit dincolo de toate previziunile și războiul din Ucraina, care amenință și el prețurile la energie din toată lumea, este foarte foarte greu de făcut o “privire în viitor”.
Rata anuală a inflației a urcat la 10,15% în luna martie 2022, de la 8,53% în februarie, în condițiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,86%, cele alimentare cu 11,20%, iar serviciile cu 6,53%, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).
Întrebat dacă deja se văd efectele războiului din Ucraina, el e precizat că efectele se văd atât la mărfurile nealimentare, cu scumpiri la gaze și energie termică, dar și la mărfurile alimentare, această țară fiind un mare producător de grâu și de floarea soarelui.