vineri

26 aprilie, 2024

23 iunie, 2022

Recuperarea economică a României încetinește, creșterea PIB-ului fiind vizibil afectată de inflație, stagnarea salariilor reale, precum și de încetinirea creșterii globale și de efectele conflictului Rusia-Ucraina, notează analiștii OTP Bank, într-o analiză.

Cu toate acestea, se pare că rezultatele puternice din primul trimestru vor fi suficiente pentru a atinge o creștere anuală estimată a PIB-ului de 4%, chiar dacă performanța din următoarele trimestre se va reduce, notează ei.

Având în vedere performanța recuperării economice, rezultatele primului semestru au fost o surpriză neașteptată, deoarece piața se aștepta la o corecție a creșterii PIB în primele trei luni, în urma stagnării din a doua parte a anului 2021. Mergând mai departe în analiza sectorială, serviciile și comerțul sunt sectoarele responsabile de surpriză, cu o revenire foarte bună a activităților în primul sector, ceea ce ar putea fi legată de creșterea consumului de servicii, odată cu trecerea pandemiei.


„În context regional, comparația sugerează o performanță de creștere medie mai optimistă pentru România. Deși, pentru anul viitor predicția este pesimistă, cu un rezultat așteptat mai scăzut. Pentru moment toate zonele sunt afectate, având în vedere inflația, comerțul, venitul real, ratele dobânzilor sau consolidarea fiscală, care în acest moment s-a oprit”, au raportat analiștii OTP Bank.

Până în prezent, inflația a continuat pe traiectoria ascendentă, atingând 13,8% în luna aprilie și 14,5% în mai. Scenariul de bază al specialiștilor OTP presupune că inflația ar putea atinge vârful în luna iunie, la un nivel ușor sub 15%, însă în perioada ce va urma scăderea va fi lentă și ”ar trebui să ne pregătim să nu vedem rate de o singură cifră până în luna martie a anului viitor”.

Ei se așteaptă ca Banca Națională a României (BNR) să majoreze dobânda-cheie de politică monetară la 7% până la sfârșitul anului, media anticipațiilor din piață fiind de 8%-9%.

Evoluția puterii de cumpărare produce efecte în întreaga economie

În tabloul macroeconomic extins, nivelul de ocupare a revenit treptat după criza COVID, iar în ultimele luni ocuparea forței de muncă în companii a continuat să crească, deși șomajul prezintă tendințe mixte.


Salariile nominale au crescut cu aproximativ 11% în lunile martie-aprilie, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă față de anul trecut. Cu toate acestea, în termeni reali salariile au crescut puțin, chiar și cu creșterea nivelului salariilor nominale din ultimele luni.

Acest aspect are efecte imediate în întreaga economie, avertizează specialiștii, începând de la cererea de împrumuturi și până la consolidarea fiscală. De exemplu, datele arată că emiterea de noi împrumuturi a încetinit în luna aprilie, dar a rămas la niveluri ridicate cu NFC-uri și împrumuturile ipotecare comparabile din punct de vedere istoric.

Tabloul macro, sub presiune

De asemenea, contul curent a fost afectat negativ de creșterea prețurilor la energie, România fiind importator net de energie, chiar dacă în termeni neți într-o măsură mult mai redusă decât țările vecine.

„România se află sub procedura de deficit excesiv (PDE), iar guvernul intenționează să reducă de la 1 iulie cheltuielile bugetare cu 10%, cu excepția investițiilor, a cheltuielilor salariale și sociale, deși nu este clar cum vor fi îndeplinite aceste obiective”, mai transmit ei.

Având în vedere oprirea temporară a consolidării fiscale și prețurile ridicate la energie, deficitul de cont curent ar putea crește și mai mult în acest an. Acest indicator ar putea începe să se modereze odată ce consolidarea fiscală va începe și prețurile la energie se vor normaliza.

„Per ansamblu, credem că consolidarea fiscală se va relua în mod vizibil doar în 2023, când prețurile la energie probabil s-ar putea modera și România va trebui să se adapteze la regulile UE în temeiul EDP”, se mai arată în raport.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: