joi

11 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 iunie, 2022

Erste a revizuit puternic prognoza de creștere a României pentru 2022, în urma datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS) privind evoluția PIB-ului în primul trimestru din acest an.

”Ne revizuim în sus prognoza de creștere economică la 5,1% în 2022, de la 2,8%. Anii următori, creșterea economică ar putea încetini la 4%, față de estimarea noastră anterioară de 5,7%”, se arată într-o notă transmisă investitorilor.

Specialiștii Erste punctează că revizuirea prognozei s-a produs în contextul în care INS a confirmat miercuri creșterea economică de 5,2% din PIB față de ultimul trimestru din 2021, respectiv 6,5% față de primul trimestru din 2021. ”Profilul trimestrial de creștere (…) se abate de la versiunile anterioare de PIB, din cauza unei modificări a modelului utilizat de INS pentru ajustarea sezonieră a datelor”, explică ei.


Pe partea ofertei, PIB-ul real a fost susținut de comerț și servicii, notează economiștii Erste, care au contribuit cu 5,9 pp la rata anuală de creștere de 6,5% an/an. Construcțiile au avut o mică contribuție pozitivă de 0,2 pp, industria a scăzut cu 0,1 pp, iar impozitele nete au adăugat 0,4 pp. Contribuția agriculturii a fost zero.

Pe partea cererii, consumul gospodăriilor a fost motorul de creștere, cu o contribuție de 4,5 pp, urmat de consumul guvernamental (1,5 pp), formarea brută de capital fix – investițiile (0,3 pp) și modificarea stocurilor (0,2 pp). Contribuția exporturilor nete a fost zero.

”Deflatorul PIB a fost de 12,1% an/an în 1T22, după o creștere uluitoare de 66,6% a prețurilor din industrie. Prețurile la importurile de mărfuri au crescut cu 22,2% an/an sugerând că deteriorarea deficitului C/A se explică în mare parte prin creșterea prețurilor externe la energie”, se mai arată în raportul citat.

Și Banca Mondială și-a revizuit recent prognoza de creștere pentru România, de la 1,9% din PIB la 2,9% din PIB.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: