vineri

1 martie, 2024

8 iunie, 2022

Erste a revizuit puternic prognoza de creștere a României pentru 2022, în urma datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS) privind evoluția PIB-ului în primul trimestru din acest an.

”Ne revizuim în sus prognoza de creștere economică la 5,1% în 2022, de la 2,8%. Anii următori, creșterea economică ar putea încetini la 4%, față de estimarea noastră anterioară de 5,7%”, se arată într-o notă transmisă investitorilor.

Specialiștii Erste punctează că revizuirea prognozei s-a produs în contextul în care INS a confirmat miercuri creșterea economică de 5,2% din PIB față de ultimul trimestru din 2021, respectiv 6,5% față de primul trimestru din 2021. ”Profilul trimestrial de creștere (…) se abate de la versiunile anterioare de PIB, din cauza unei modificări a modelului utilizat de INS pentru ajustarea sezonieră a datelor”, explică ei.


Pe partea ofertei, PIB-ul real a fost susținut de comerț și servicii, notează economiștii Erste, care au contribuit cu 5,9 pp la rata anuală de creștere de 6,5% an/an. Construcțiile au avut o mică contribuție pozitivă de 0,2 pp, industria a scăzut cu 0,1 pp, iar impozitele nete au adăugat 0,4 pp. Contribuția agriculturii a fost zero.

Pe partea cererii, consumul gospodăriilor a fost motorul de creștere, cu o contribuție de 4,5 pp, urmat de consumul guvernamental (1,5 pp), formarea brută de capital fix – investițiile (0,3 pp) și modificarea stocurilor (0,2 pp). Contribuția exporturilor nete a fost zero.

”Deflatorul PIB a fost de 12,1% an/an în 1T22, după o creștere uluitoare de 66,6% a prețurilor din industrie. Prețurile la importurile de mărfuri au crescut cu 22,2% an/an sugerând că deteriorarea deficitului C/A se explică în mare parte prin creșterea prețurilor externe la energie”, se mai arată în raportul citat.

Și Banca Mondială și-a revizuit recent prognoza de creștere pentru România, de la 1,9% din PIB la 2,9% din PIB.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: