sâmbătă

27 aprilie, 2024

24 noiembrie, 2021

Turcia nu este singurul stat emergent care s-ar putea confrunta cu o criză valutară pe fondul așteptărilor ca dobânzile din SUA să crească, susțin investitori de top, citați de CNBC. Japonezii de la Nomura susțin că și România figurează pe lista economiile emergente în care acest risc s-ar putea materializa.

Întrebat dacă deprecierea puternică a lirei turcești din ultimele zile s-ar putea răspândi și în alte state, celebrul investitor Mark Mobius a precizat că ”da, sigur”, adăugând că ”dobânzi mai ridicate în SUA înseamnă că toate statele cu datorii în dolari vor fi afectate”.

Lira turcească s-a prăbușit la cel mai scăzut nivel din istorie marți, după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a apărat decizia băncii centrale de a continua scăderea dobânzilor, în ciuda avansului de două cifre al inflației.

Analiză Nomura: România, Egipt, Turcia și Sri Lanka, sensibile la deprecieri puternice ale monezilor


Mobius nu a precizat ce alte țări ar fi vulnerabile la o eventuală criză valutară, dar a precizat că vestea bună este că, de la criza financiară asiatică din 1997, multe piețe emergente s-au împrumutat mai mult în monedele lor locale.

O analiză a băncii de investiții Nomura arată că patru state emergente se confruntă cu cele mai ridicate riscuri privind o eventuală criză valutară: Turcia, Egipt, România și Sri Lanka.

Sursă: Nomura

Analiza a luat în considerare indicatori precum datoria externă ca procent din PIB, raportul dintre rezervele valutare și importurile și indicii bursieri.

”Damocles, modelul nostru de avertizare timpurie a crizelor cursului de schimb din piețele emergente, poate fi un instrument util pentru a avertiza asupra posibilelor declanșatoare, oferind un prim semnal de alarmă. Ori de câte ori indicele Damocles depășește 100, acesta este interpretat ca un avertisment că țara este vulnerabilă la o criză a cursului valutar în următoarele 12 luni. În această actualizare, Egiptul, România, Turcia și Sri Lanka sunt în prezent în pericol, toate cu scoruri de peste 100”, se arată în analiza băncii japoneze.


Fixând un prag de 100, Damocles a semnalat corect 64% din ultimele 61 de crize în eșantionul de 32 de țări analizate de Nomura pe baza unor cifre care datează de 25 de ani. Un Damocle de peste 150, așa cum este acum pentru Egipt, este un avertisment mai puternic că o criză a cursului de schimb ar putea izbucni în orice moment.

”Privind în viitor, perspectiva ca Fed să normalizeze politica monetară, precum și adâncirea problemelor economice din China nu este o combinație deosebit de favorabilă pentru piețele emergente”, se arată în raportul Nomura.

Reacția BNR: Rolul nostru este să nu împlinim analizele analiștilor

Întrebat despre raportul băncii japoneze, Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR) a precizat pentru CursDeGuvernare”rolul analiștilor este să analizeze, iar rolul nostru este să nu împlinim analizele lor”.

Cu privire la potențiale presiuni asupra cursului de schimb, Dan Suciu a precizat că acestea există și sunt cauzate de factori fundamentali, ”de creșterea mai accelerată a importurilor față de exporturi, care adâncește deficitul de cont curent”.

De la începutul anului, leul s-a depreciat marginal față de euro, cu doar 1,6%, potrivit datelor BNR.

Regimul actual al cursului de schimb al leului este cel de flotare controlată, „acesta fiind în concordanță cu utilizarea țintelor de inflație ca ancoră nominală a politicii monetare și permițând un răspuns flexibil al acestei politici la șocurile neprevăzute ce pot afecta economia”, potrivit băncii centrale.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: