marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 martie, 2021

Cursul valutar mediu anunțat de Banca Națională a României (BNR) miercuri a marcat un nou maxim istoric, la 4,8768 lei / euro, în ușoară creștere față de marți (+0,04%) și mult sub estimarea medie a analiștilor CFA din România, de 4,9742 lei / euro anticipată la orizontul lunii februarie 2022.

„Au fost tensiuni pe pieţele internaţionale care s-au resimţit mai mult pe pieţele emergente. Dacă vă uitaţi în zilele precedente am avut creşteri mai mari şi pe zlot şi forint. Astăzi s-au resimţit şi pe leu. E o perioadă de consolidare în jurul acestui nivel, de 4,87 de lei/euro. Variaţiile sunt relativ mici în jurul acestui nivel cauzate mai degrabă de componente externe”, a explicat miercuri, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR,. citat de Agerpres.

Pe piaţa interbancară, moneda naţională s-a tranzacţionat miercuri între 4,8731 şi 4,8804 de lei pentru un euro.


Anticipațiile analiștilor pe următoarele 12 luni  s-au îndepărtat de  pragul de 5 lei, de care se apropiaseră la zecimi de miime în septembrie anul trecut.

Media anticipațiilor analiștilor CFA România pe ianuarie este de 4,9742 lei/euro pe orizontul următoarelor 12 luni, în  scădere de la 4,9825 lei / euro  – cea a estimărilor din decembrie (după 4,9906 în noiembrie, 4,9996 în septembrie, 4,9777 în august, 4,9582 în iulie și 4,9608 lei / euro în iunie).

(Citiți și: „CFA România: Încrederea în economie a crescut la nivelul din vara lui 2019, deși deficitul bugetar de 7,4% depășește proiecția guvernului”)

„Face parte din fixația românului obișnuit să se uite la curs ca și cum nu i-ar mai rămâne un ban în buzunar din cauza deprecierii. (…) În realitate, deprecierile de 1 – 2% anual sunt mici și nu există motive ca leul să se deprecieze mai mult”, a spus Dragoș Cabat, membru al Consiliului director al CFA România, la o conferință a asociației din ianuarie.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Media cursului euro pe anii 2020 – 2022 ar urma să nu depășească 4,88 lei / euro, potrivit scanariului macroeconomic central al Băncii Transilvania.


 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: