O serie de rapoarte realizate de compania britanică de consultanță Cambridge Econometrics în octombrie și noiembrie 2022 au constatat că gospodăriile din țările UE cheltuiesc semnificativ mult mai mult pentru facturile la energie decât în urmă cu doi ani, în ciuda miliardelor de euro puse la bătaie de guverne pentru atenuarea impactului crizei, transmite Politico.
În Franța, de exemplu, cele mai sărace gospodării cheltuiesc acum cu aproximativ o treime mai mult pentru energie decât în 2020. Între august 2020 și august 2022, prețurile la energie pentru uz casnic au crescut cu 37%, în timp ce inflația generală a crescut cu 9,2%.
„Estimăm că avansul prețurilor la energie de uz casnic face ca o gospodărie medie franceză să plătească 410 euro în plus în 2022 față de 2020, în principal din cauza prețurilor mai mari la gaze”, se arată în raport.
Ca răspuns la creșterea prețurilor la energie, guvernul francez a adoptat limite de preț și măsuri de sprijin estimate să aibă un impact bugetar de peste 71 de miliarde de euro, echivalentul a 2,9% din PIB-ul Franței, potrivit companiei de consultanță din Marea Britanie.
În Italia, numai combustibilii fosili au fost responsabili pentru aproximativ 30% din avansul ratei anuală a inflației în primăvara anului 2022, potrivit Cambridge Econometrics. Spre deosebire de alte țări europene, avansul prețurilor la electricitate a depășit ritmul de creștere a altor prețuri la energie și au fost cu 112% mai mari în iulie 2022 decât în august 2020, arată raportul. În aceeași perioadă, prețurile la benzină au crescut cu 14%, la motorină cu 22% și la gazele naturale cu 42%.
„Estimăm că, fără a lua în calcul sprijinul guvernului, o gospodărie medie italiană va cheltui cu aproximativ 1.400 de euro mai mult pe facturile de energie și combustibil în acest an decât în 2020”, se arată în raport. „Gospodăriile cu venituri mici sunt mai grav afectate de creșterea prețurilor la energie: estimăm că gospodăriile cu cele mai mici venituri cheltuiesc acum aproximativ 50% mai mult pe energie decât în 2020.”
Producția de energie electrică în Italia este dependentă de gazul natural. În 2010, gazele naturale au reprezentat 50% din întreaga producție de energie electrică. Ponderea gazelor naturale a scăzut la 33 la sută în 2014, dar apoi a crescut din nou, ajungând la 48 la sută în 2021 și la 56 la sută în prima jumătate a anului 2022, potrivit raportului, deoarece gazele au umplut golul de producție cauzat de hidroenergie pe fondul secetei record din acest an.
Presiunea asupra gospodăriilor cu venituri mici
În Spania, gospodăriile cu venituri mici cheltuiesc acum cu 70% mai mult pe energie decât în 2020, potrivit Cambridge Econometrics.
Guvernul spaniol a intervenit puternic pe piețele energetice prin reducerea taxelor, introducerea transferurilor de numerar pentru gospodării și plafonarea prețului gazelor naturale pentru generatoarele de energie. Acesta din urmă a dus la prețuri mai mici la energie electrică decât în multe alte țări din UE.
Se estimează că aceste măsuri de sprijin vor costa guvernul spaniol peste 35 de miliarde de euro, echivalentul a aproape 3% din PIB-ul Spaniei. Cu toate acestea, consumatorii vor simți în continuare povara costurilor mai mari ale vieții.
În martie, prețurile la electricitate au fost responsabile pentru 45% din inflația anuală în Spania, dar prețurile au scăzut de atunci ca urmare a intervenției guvernamentale, se arată în raport. Între mai și iulie, prețurile combustibililor fosili au reprezentat 19-25 la sută din rata globală a inflației, iar prețurile la energie electrică 16 la sută.
Măsuri de sprijin
Accelerarea inflației este, de asemenea, o adevărată provocare și pentru Germania, cea mai mare economie a Europei.
„Estimăm că avansul prețurilor la energie face ca o gospodărie medie să plătească în prezent cu 735 de euro mai mult față de 2020, în principal din cauza prețurilor mai mari la gaze”, reiese din calculele experților britanici.
Guvernul german a introdus o serie de măsuri de sprijin pentru a ajuta gospodăriile, întreprinderile și industria să plătească facturile la energie, inclusiv plafoane de preț care ar trebui să intre în vigoare în martie anul viitor. Mai mult, facturile la energie ale gospodăriilor pentru luna decembrie a acestui an vor fi plătite de stat. Potrivit raportului, aceste intervenții vor atenua „într-o oarecare măsură” impactul prețurilor mai mari, dar se estimează că măsurile de ajutor vor costa guvernului aproape 5% din PIB.
În Polonia, care este puternic dependentă de cărbune pentru generarea de energie electrică, combustibilii fosili au generat aproximativ 40% din avansul inflației anuale în iunie 2022, care a fost de peste 14%.
Analiștii estimează că creșterea prețurilor la energie face ca o gospodărie medie din Polonia să scoată din buzunar cu 914 euro în plus față de 2020. Gospodăriile cu cele mai mici venituri cheltuiesc acum cu aproximativ 34% mai mult pe energie decât în 2020.
În același timp, guvernul polonez a cheltuit aproape 10 miliarde de dolari pentru plafonarea prețurilor cărbunelui, înghețarea prețurilor la energie electrică până la sfârșitul anului 2023, precum și direcționarea de subvenții către gospodării.
***