joi

18 aprilie, 2024

27 noiembrie, 2022

Capacitatea de producție de electricitate a României s-ar dubla dacă vor fi realizate toate proiectele noi pentru care s-au făcut cereri de racordare la rețelele electrice, potrivit datelor Transelectrica (TEL), operatorul sistemului energetic național  și de transport magistral.

„În acest moment la Transelectrica (TEL), respectiv la Operatorii de Distribuție, pornind de la cereri de racordare și pana la contracte încheiate, volumul acestor solicitări se ridică la circa 37.000 MW, majoritatea fiind în proiecte de energie regenerabilă”, a declarat șeful Dispeceratului Energetic Național (DEN), Virgiliu Ivan, citat de e-nergia.

Puteerea actuală instalată în capacitățile de producție de energie electrică se ridică la peste 18.300 MW (1MW = 1.000 kW), portivit datelor Autorității Naționale de Reglementare din Energie (ANRE), care însă sunt mai mari decât capacitățile funcționale în realitate.


Capacitățile hidroelectrice sunt cele mai mari (36%), cărbunele și eolianul sunt aproape la egalitate (peste 16%). Gazele acoperă peste 14%, centrala nucleară și fotovoltaicele 7,6%.

O traversare istorică a Dunării cu o linie magistrală de 400 kV. Mai trebuie

Transelectrica (TEL) a anunțat, la sfârșitul lunii octombrie, că a reușit trecerea „istorică a Dunării” cu linia de înaltă tensiune (400kV) de la Cernavodă la stația Stâlpu, vitală pentru creșterea capacității de extragere a electricității care urmează să se producă în capacitățile noi de regenerabilă din Dobrogea.

Succesul este remarcabil, liniile traversează albia Dunării pe o distanță de 2,6 kilometri, din care 1,13 km deasupra apei.

Proiectul face parte din Coridorul Nord-Sud de interconexiuni de energie electrică din Europa Centrală și din Europa de Sud-Est (North-South Interconnection East Electricity) și are rolul de a consolida secțiunea transversală între coasta de vest a Mării Negre și restul sistemului european.


Linia urmează să fie finalizată în decembrie.

 „Suntem conștienți cu toții că nu se vor face toate, nu știm foarte clar care sunt acele proiecte, dar vom încerca să satisfacem cât mai multe dintre cerințele sistemului”, a declarat Virgiliu Ivan.

Pentru extracția electricității din Dobrogea mai este în plan și linia de 400 kV Gutinaș – Smârdan, la care lucrările au început acum un an de zile și sunt programate să se finalizeze la sfârșitul verii, începutul toamnei anului viitor, a spus directorul DEN.

Planul de dezvoltare pe 10 ani al Transelectrica (TEL) prevede investiții de 7,1 miliarde de lei. Compania a obținut recent o finanțare de 424 de milioane de euro din Fondul pentru Modernizare UE, pentru nouă investiții esențiale ale Transelectrica, suma reprezentând 30% din totalul fondurilor obținute de România prin acest Fond.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: