duminică

3 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 august, 2012

După doi ani de recesiune severă, România părea pe cale să revină la o creştere sustenabilă, chiar dacă modestă, însă criza politică de la vârful statului, care se eternizează, slăbeşte economia şi ameninţă să-i alunge pe investitori, relatează AFP, preluată de presa franceză. Premierul Victor Ponta a dat asigurări, miercuri, că guvernul său, la putere din luna mai, va continua să lucreze pentru a asana finanţele publice şi a privatiza marile companii energetice şi de transport, aşa cum s-a angajat faţă de FMI și UE.

Numeroşi analişti subliniază totuşi că economia este „înţepenită”, luată ostatică de acest război fără milă, care are loc de mai mult de o lună între coaliţia de centru-stânga a lui Victor Ponta şi preşedintele de centru-dreapta Traian Băsescu, supus unei proceduri de destituire. „Economia este murdară, banii nu mai circulă, administraţia publică este blocată, toate deciziile importante sunt amânate, iar marile contracte îngheţate”, a precizat pentru AFP analistul economic Doru Lionăchescu de la capital Partners.

Prima victimă a acestei crize, moneda locală, leul, a pierdut circa 5% din valoare în câteva săptămâni, o depreciere care va declanşa creşteri de preţuri, în special la combustibil şi gaze. Previziunea de creştere economică, fixată la 1,5% la începutul anului, după 2,5% în 2011, a fost revizuită în scădere şi ar urma să se situeze în jurul a 1%, scădere cauzată de asemenea şi de seceta care afectează ţara.


Respectat pentru discursul său moderat, guvernatorul Băncii Centrale (BNR) Mugur Isărescu şi-a exprimat, la rândul său, exasperarea în această săptămână, atrâgând atenţia asupra riscurilor continuării instabilităţii politice. În acest climat tensionat, investitorii nu-şi ascund neliniştea, în timp ce fluxurile de capital străin se prăbuşesc.

„Criza politică şi instabilitatea pe care o generează ar putea determina anumiţi investitori să-şi amâne deciziile privind investiţiile în România”, afirmă o sursă diplomatică occidentală. „Trebuie văzut cum companiile germane, care vor să investească în această ţară, vor reacţiona la situaţia în curs”, afirmă Annika Pattberg din partea Germany Trade and Invest, care subliniază că antreprenorii vor un sistem judiciar stabil şi transparent.

Negociatorul FMI, Eric de Vrijer, s-a declarat „îngrijorat” de riscul ca tulburările politice să pună în pericol lucrurile câştigate în ultimii ani, obţinute în urma unei austerităţi severe. „Este important pentru guvern să se concentreze pe priorităţile macroeconomice, să continue politicile bugetare stricte şi reformele care să permită economiei să crească mai repede”, a subliniat responsabilul FMI, care va face public săptămâna viitoare diagnosticul asupra stării de sănătate a economiei româneşti, reaminteşte AFP.

„Din păcate, guvernul se concentrează pe disputele politice”, spune analistul financiar Aurelian Dochia, observând că intenţiile afişate de executiv pentru relansarea economiei nu au fost urmate de măsuri concrete. „Oamenii politici nu realizează cât de dramatică este situaţia atât în România, cât şi pe plan internaţional”, a precizat el pentru AFP.


Economia românească este extrem de dependentă de zona euro. „Lucrul care trebuia în primul rând evitat era să ne săpăm singuri groapa, ori exact acest lucru suntem pe cale să facem”, a adăugat el.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: