miercuri

7 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 februarie, 2022

Analiștii financiar-bancari din România sunt mai pesimiști cu privire la evoluția indicatorilor macroeconomici, anticipând o deteriorare a acestora în următorul an.

Indicatorul de încredere macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut în ianuarie la valoarea de 50,7 puncte, cu 5 puncte mai puțin față de aceeași lună a anului trecut. Totodată, rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 6,32%.

“Pe fondul valului pandemic, a majorărilor prețurilor la produsele energetice, precum și a riscului unui război între Rusia și Ucraina, indicatorul de încredere macroeconomica al Asociației CFA România a înregistrat în luna ianuarie o scădere semnificativă. În ceea ce privește evoluția ratelor de dobândă, participanții la sondaj anticipează o majorare a ratei de dobândă de cel puțin 50 puncte de bază până la finalul anului”, a declarat Adrian Codîrlașu, vicepreședinte al Asociației CFA României.


În ceea ce privește cursul de schimb leu/euro, aproximativ 98% dintre participanți anticipează o depreciere a monedei naționale în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere.

Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0159 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0761 lei pentru un euro. De asemenea, cea mai mică valoare estimată a cursului leu/euro pentru un orizont de 12 luni este 4,9900.

”Este de remarcat reducerea substanțială a anticipațiilor de creștere a pieței imobiliare. Majoritatea (52%) participanților anticipează stabilitatea acestor prețuri în următoarele 12 luni”, mai transmit specialiștii.

Valoarea medie a anticipațiilor cu privire la deficitul bugetar pentru anul 2022 este 5,7%, iar pentru creșterea economică de 4,3% din PIB.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: