miercuri

21 februarie, 2024

24 februarie, 2022

Analiștii financiar-bancari din România sunt mai pesimiști cu privire la evoluția indicatorilor macroeconomici, anticipând o deteriorare a acestora în următorul an.

Indicatorul de încredere macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut în ianuarie la valoarea de 50,7 puncte, cu 5 puncte mai puțin față de aceeași lună a anului trecut. Totodată, rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 6,32%.

“Pe fondul valului pandemic, a majorărilor prețurilor la produsele energetice, precum și a riscului unui război între Rusia și Ucraina, indicatorul de încredere macroeconomica al Asociației CFA România a înregistrat în luna ianuarie o scădere semnificativă. În ceea ce privește evoluția ratelor de dobândă, participanții la sondaj anticipează o majorare a ratei de dobândă de cel puțin 50 puncte de bază până la finalul anului”, a declarat Adrian Codîrlașu, vicepreședinte al Asociației CFA României.


În ceea ce privește cursul de schimb leu/euro, aproximativ 98% dintre participanți anticipează o depreciere a monedei naționale în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere.

Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0159 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0761 lei pentru un euro. De asemenea, cea mai mică valoare estimată a cursului leu/euro pentru un orizont de 12 luni este 4,9900.

”Este de remarcat reducerea substanțială a anticipațiilor de creștere a pieței imobiliare. Majoritatea (52%) participanților anticipează stabilitatea acestor prețuri în următoarele 12 luni”, mai transmit specialiștii.

Valoarea medie a anticipațiilor cu privire la deficitul bugetar pentru anul 2022 este 5,7%, iar pentru creșterea economică de 4,3% din PIB.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: