duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 februarie, 2022

Prognoza de creştere economică pentru 2022 a fost corectată în scădere până la 4,3%, în raportul de iarnă al Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP). Estimarea anterioară fusese de 4,6%.

Între timp, ultimul trimestru al anului trecut a surprins cu o scădere a economiei într-un ritm trimestrial de 0,5%, ca urmare a șocului inflaționist și a amenințării valului 5 coronavirus.

„Având în vedere evoluţia economiei sub impactul şocului inflaţionist din trimestrul IV 2021, precum şi apariţia valului 5 al pandemiei, cât şi continuarea crizei energetice, în special în prima parte a anului 2022, s-a estimat pentru anul în curs un avans economic de 4,3% (…) şi un deflator de 6,1%, în creştere, corelat cu majorarea preţurilor”, spune varianta de iarnă a prognozei CNSP.


Produsul Intern Brut este estimat la 1.315 miliarde de lei preţuri curente în acest an.

Prognoza nu a luat în calcul declanşarea unui conflict determinat de tensiunile geopolitice de la graniţa cu Ucraina.

Corecție negativă în ipoteza prețurilor mari la energie

Noua estimare a luat în calcul „menţinerea preţurilor pentru produsele energetice la un nivel ridicat, ceea ce ar afecta activitatea din industrie, în special cea chimică şi metalurgică, ramuri industriale energointensive”, explică CNSP.

„Totodată, întreruperile în lanţurile de aprovizionare sunt estimate a continua, deşi perturbările pot fi de amplitudini mai reduse, dar vor continua să afecteze industria auto şi cea de echipamente electrice”.


În aceste condiţii, CNSP estimează o majorare a valorii adăugat brut din industrie cu 4,1% în 2022, în scădere cu 0,3 puncte procentuale faţă de varianta din prognoza de toamnă.

Pentru sectorul construcţiilor s-a estimat un spor al valorii adăugate brute de 9,6%, în creştere cu 0,6 puncte procentuale faţă de prognoza de toamnă.

Explicația stă în efectul de bază determinat de încetinirea activităţii în a doua parte a anului 2021, dar şi într-un „impuls susţinut provenit din accesarea fondurilor europene”.

O creştere mai modestă este aşteptată şi pe partea serviciilor, în special pe componenta de achiziţii de bunuri de către gospodăriile populaţiei.

Pentru servicii, modificarea descendentă a valorii adăugate brute s-a situat la 0,3 puncte procentuale.

Consumul privat pierde din viteză

S-a prognozat o dinamică mai redusă în cazul consumului privat cu 0,7 puncte procentuale, dar şi în cazul formării brute de capital fix. Dinamica anuală a acestuia se situează cu 0,2 puncte procentuale sub estimarea anterioară.

În acest ultim caz, reducerea provine dintr-un import mai redus de echipamente, în timp ce componenta de construcţii este în uşoară creştere, aşa cum s-a menţionat anterior”, se arată în documentul citat.

Consumul final îşi va încetini creşterea la 3,6% în acest an, de la 5,3% în 2021, iar investiţiile (formarea brută de capital fix) sunt prevăzute să crească cu 9,1% faţă de 5,1% în anul precedent.

Totodată, a fost reevaluat impactul creşterii preţurilor la energie electrică şi gaze naturale asupra traiectoriei inflaţiei pe parcursul anului curent, ceea ce a condus la o prognoză în creştere a preţurilor de consum.

Evoluţiile viitoare indică o temperare a creşterii în luna februarie datorită intrării în vigoare a noilor reglementări privind nivelul plafonării cât şi cotele de consum, urmate de un vârf în luna aprilie.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Creşteri de mai mică amploare sunt prevăzute şi în luna iulie şi la începutul sezonului rece, potrivit raportului CNSP.

Estimările indică o inflaţie la sfârşitul anului 2022 de 9,5%, corespunzător mediei anuale de 9,9%, şi nu au luat în calcul alte măsuri de sprijin a populaţiei, acestea urmând a fi cuantificate în prognoza următoare, menţionează sursa citată.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: